Ce contine?
La baza, ciocolata este cacao indulcita (ciocolata neagra), cu lapte sau cu crema (ciocolata cu lapte). Compozitia unei tablete de ciocolata depinde foarte mult de tip si de marca, dar in general, 100 g contin:

• CALORII: Intre 500 si 550
• PROTEINE: intre 2 si 7 g
• GLUCIDE: intre 55 si 62 g
• LIPIDE: intre 24 si 33 g

Insa, in cacao mai gasim si o gramada de fier, fosfor, potasiu, vitaminele B1 si B9 + substante care actioneaza direct asupra psihicului (psihotropi), ca magneziul, teobromina, cofeina si feniletilamina.

De unde vine ciocolata?
De tare departe... Prin 1525, un misionar franciscan, pe numele lui Olmedo, a adus pentru prima data cacao in Europa (dupa ce l-a insotit pe Ferdinand Cortez in campania de cucerire a Mexicului). Cuvantul "cacao" vine din aztecul "cacauati".

La inceput (in Spania, Franta, Italia si Germania), ciocolata a fost doar o bautura. Sub forma de tableta o intalnim mai tarziu, pe la mijlocul secolului 17, cand municipalitatea Madridului nu mai permitea comercializarea ciocolatei decat sub forma de "paine" sau "pastila", pentru a pune capat spectacolului de "leneveala" pe care il oferea multimea in timp ce servea cafea (lichida) pe strazi.

Neagra sau cu lapte?
Depinde de gusturi. Diferenta: ciocolata neagra este mai putin grasa decat ciocolata cu lapte (24 g la 100 g de ciocolata neagra, spre deosebire de 33 g la 100 g de ciocolata cu lapte), e mai saraca in saruri (12 mg fata de 84 mg), dar mai dulce (64 g fata de 55 g). Adevaratii amatori de ciocolata prefera varianta neagra. Unii chiar se intalnesc organizat pentru degustari rituale. Ca si in cazul vinului sau cafelei, ciocolata are diferite arome (in functie de provenienta si de prepararea boabelor de cacao).

Ciocolata ingrasa?
Numai daca mananci in cantitati uriase. Din punct de vedere caloric, ciocolata nu este deloc periculoasa. O tableta de 100 g nu aduce mai multe calorii decat o portie de 200 g de cartofi prajiti. Exista si marci care propun sortimente de ciocolata "light", care, de cele mai multe ori, contin mai multa materie grasa decat cea normala. De fapt, singurul merit al ciocolatei "light" este ca are mai putine zaharuri (inlocuite cu indulcitori). Numarul caloriilor nu este decat cu 14% mai mic decat la ciocolata normala. Intr-adevar, pentru diabetici, este o inventie excelenta, mai ales ca gustul nu este chiar rau.

Face rau la inima?
Nu. Bogata in grasimi (30%), ciocolata contine putini acizi grasi saturati (17%) si acizi palmitici (doar 13%), cunoscuti pentru efectul lor nociv asupra arterelor. E mult mai putin periculoasa, de exemplu, pentru persoanele cu risc cardio-vascular sau cu colesterol crescut, decat produsele de patiserie si branzeturile grase.

Ce risc daca mananc prea multa?
In nici un caz o criza de ficat, boala care nici nu exista de fapt. Ceea ce numim noi criza de ficat este o problema de digestie. Ca toate alimentele bogate in materie grasa (cel putin 30%), ciocolata este suspectata ca ar da dureri de stomac (cu arsuri gastrice, balonari, diaree si/sau constipatie). In special ciocolata "light", care este mai grasa si contine mai multi polioli (zaharuri care provoaca diaree si crampe). Remediul in acest caz: bea un ceai de menta pentru calmarea stomacului si intestinelor.

De ce o mananc cu atata placere?
Pentru ca ciocolata are un efect euforizant si anxiolitic. Mai ales cea neagra, care are mai multa cacao si este foarte bogata in feniletilamina, precursorul serotoninei, o substanta care joaca un rol important in ridicarea moralului. E considerata de multi medici ca fiind un (usor) antidepresiv natural.

Ciocolata este si foarte bogata in magneziu (410 mg la 100 g), care are si el efecte calmante si destresante. Nu se mai mira nimeni ca intr-un sondaj recent, 34% dintre francezi si 38% dintre canadieni marturiseau ca prefera sa rontaie o ciocolata decat sa faca sex.

Si mai pot sa dorm pe urma?
Da si nu... Nu e o idee prea buna sa mananci ciocolata multa inainte de culcare, pentru ca este un excitant care, ca si cafeaua sau ceaiul, ii poate impiedica pe insomniaci sa-si gaseasca somnul. In schimb, putina ciocolata inainte de a ateriza in pat, poate fi de folos.

Este un afrodisiac fin, din cauza efectelor euforizante (ii dezinhiba pe timizi), dar mai ales pentru ca teobromina si cofeina pe care le contine sunt printre psihostimulantele majore. Ciocolata trezeste corpul si fantasmele. La fel ca si ceaiul si cafeaua, ciocolata favorizeaza performantele intelectuale, dar intr-un mod mai senzual.

E adevarat ca ciocolata da migrene?
Da. Pentru ca are in compozitie, ca si branza sau vinul rosu, tiramina - un aminoacid care este printre principalii vinovati de declansarea migrenelor. Aceasta substanta stimuleaza in organism productia de hormoni care contracta vasele sangvine. Acestea reactioneaza si se dilata, ceea ce provoaca dureri consistente.

Ciocolata nu este recomandata nici persoanelor care sufera de sindromul premenstrual (cam 50% dintre fete au aceasta bucurie lunara). In ciuda efectelor euforizante (efemere), s-a constatat ca ciocolata are tendinta de a agrava oscilatiile de dispozitie si durerea de sani in aceste perioade.

Pot sa ma aleg cu un herpes?
Nu. Insa ciocolata contine multa arginina (ca si nucile, mazarea si berea), un aminoacid care contribuie la proliferarea virala a herpesului.

Deci, mai bine eviti sa mananci ciocolata cand esti deja atacata de un herpes. Daca nu te lasa poftele, asociaz-o cu lapte, care contine mari cantitati de lizina, un aminoacid care franeaza raspandirea virusului.

Sunt ciocolatomaniaca?
Poate, ca si majoritatea occidentalilor... Ciocolatomania este numele pe care il dam dependentei de ciocolata. Tendinta care, incurajata de producatori, se dezvolta in societatea noastra. Ciocolata este ca un fel de drog usor (dependenta comparabila cu cea de canabis), folosit impotriva stresului si a durerilor de inima.

Consumul individual de ciocolata creste considerabil in perioadele premenstruale, de depresii de sezon sau dupa o despartire (pana la 500 g pe zi). Indiferent de forma de prezentare, un francez mananca 6,69 kg de ciocolata pe an, un grec - 2,84 kg, un englez - 8,59 kg, iar recordul mondial e detinut de nemti - 10,12 kg.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment