Suplimentele alimentare din fibre solubile induc rapid senzaţia de saţietate, ajutând astfel la pierderea kilogramelor în exces, se arată într-un stuiu britanic. Cercetătorii spun că fibrele solubile controlează şi nivelul colesterolului din sânge, ajutând astfel la menţinerea sănătăţii cardiovasculare. Pe parcursul a 16 săptămâni de regim, s-a constat că pacienţii care au luat suplimente din fibre dizolvate în apă au slăbit în medie cu 4 kilograme mai mult decât ceilalţi obezi.

Ei au spus că fibrele solubile i-au făcut să uite de foame timp de câteva ore, fapt care i-a ajutat să evite gustările dintre mese sau alimentele în cantităţi mari. Pacienţii au luat suplimentele solubile de două-trei ori pe zi, în cadrul unui regim echilibrat.

Rezultatele acestui studiu sunt extrem de importante pentru industria alimentară care caută mereu soluţii pentru a dezvolta alimente săţioase şi sănătose, în condiţiile în care 50 la sută dintre europeni şi 62 la sută dintre americani se confruntă cu excesul ponderal.

Cercetătorii spun că suplimentele din fibre sunt foarte bine tolerate de un grup cât mai mare de pacienţi, ele putând fi folosite cu succes în ameliorarea simptomelor obezităţii şi ale bolilor cardiovasculare. Fibrele alimentare insolubile au fost asociate în ultimii ani cu reducerea riscului de obezitate şi diabet, însă mecanismul după care funcţionează nu a fost demonstrat ştiinţific, ci doar presupus.

Noul studiu confirmă beneficiile fibrelor, punând accent pe cele solubile care au efecte mai rapide şi mai de durată. Prin inducerea senzaţiei de saţietate scade răspunsul glicemic al organismului şi consumul de energie. Prin scăderea răspunsului glicemic scade şi nevoia de insulină, reducând astfel riscurile de diabet de tip 2. Apoi, menţinerea insulinei a un nivel scăzut ajută la păstrarea senzaţiei de saţietate pentru o perioadă mai mare de timp, evitându-se astfel mesele copiase sau micile gustări de pe parcursul zilei.

Cercetătorii spun că a venit vremea ca fibrele să îşi capete poziţia pe care o merită în ierarhia adjuvantelor pentru controlul greutăţii. Ei estimează că piaţa produselor solubile din fibre se va dubla anual.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment