Avand in vedere faptul ca in zona Moldovei exista un deficit puternic de iod, organizatiile PSI Romania (Servicii Publice Internationale) si UNICEF au demarat o campanie de informare si educare a populatiei asupra consumului de sare iodata. Aceasta campanie vizeaza in mod special localitatile rurale pentru ca in aceste zone s-a constatat un mare deficit de iod in randul populatiei.

„In cadrul campaniei vom aborda majoritatea brutariilor pentru a le explica ce tulburari poate provoca deficitul de iod. Speram ca impreuna cu cei de la Autoritatea de Sanatate Publica Botosani sa realizam o informare cat mai corecta a cetatenilor”, sustine coordonatorul regional, Andrei Bargan. In alimentatia umana iodul are un rol decisiv. Lipsa lui poate duce la dereglari ale glandei tiroide.

Odata cu dereglarea glandei tiroide pot fi afectate si alte organe precum muschii, rinichii, ficatul si in mod special inima si creierul. In aceste conditii, lipsa iodului din alimentatie poate produce efecte serioase asupra sanatatii generale denumite tulburari prin deficit de iod. Aceste efecte se pot produce atat la copii, cat si la adulti. Singura manifestare vizibila a lipsei iodului din alimentatie este gusa tiroida. Aceasta se formeaza la baza gatului ca un colier de grasime si apare abia in momentul in care lipsa iodului a afectat deja foarte serios persoana respectiva.

In cazul copiilor lipsa iodului duce la o serie de tulburari precum scaderea puterii de concentrare si de atentie, lentoare in gandire, scaderea energiei specifice varstei, greutate si inaltime reduse, un sistem imunitar slab la boli, precum si gusa tiroida. In cele mai grave situatii lipsa iodului la copii duce la cretinism sau retard mintal. Ca urmare a acestor tulburari copiii afectati de lipsa iodului pot avea rezultate scolare scazute, iar in lipsa energiei fizice nu vor putea desfasura alte activitati specifice varstei precum jocuri si sporturi.

Pe termen lung acesti copii nu se vor mai dezvolta normal putand si afectati pe viata atat la nivelul inteligentei, cat si a capacitatii de efort. La adulti lipsa iodului duce la scaderea puterii de munca, scaderea puterii de concentrare si lentoare in gandire, oboseala cronica, scaderea rezistentei la boli si gusa tiroida.

Ca urmare a acestor probleme, persoanele afectate vor avea o capacitate mai scazuta de a face fata la locul de munca si vor fi mai expuse la boli. Mai mult, lipsa de iod din alimentatia femeii gravide poate afecta foarte grav viitorul bebelus, acesta se poate naste cu retard mintal sau poate chiar muri in timpul sarcinii.

Tinandu-se cont de faptul ca in zona Moldovei s-a constatat faptul ca o mare parte a populatiei este afectata de lipsa iodului, acest lucru poate duce la aparitia unor probleme in ceea ce priveste dezvoltarea zonei. Desi pot fi tratate, din pacate aceste tulburari nu pot fi remediate.

Cu toate acestea, aceste probleme pot fi prevenite prin consumarea sarii iodate. Din acest motiv campania si-a propus sa educe populatia pentru a consuma sare iodata. Campania se va finaliza la sfarsitul lunii noiembrie si va fi urmata de o alta campanie care se va desfasura in scoli.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment