Argumente pro
Practicile confirmă că este suficient ca bărbaţii, în special, să utilizeze câte 1 ou crud proaspăt pe zi şi va căpăta un bariton profund.

Cât priveşte prejudecăţile că ouăle conţin cantităţi majore de colesterină, să ştiţi că nu este tocmai aşa. Recent, dietologii americani au constatat că această colesterină „dăunătoare" din ouă practic nu este asimilată de organism. Aceasta se explică prin faptul că, de rând cu colesterina, gălbenuşul mai conţine şi lecitină care împiedică asimilarea colesterinei.

Totodată, lecitina favorizează digestia şi metabolismul acizilor graşi în organism. Mai mult decât atâta - în combinaţie-cu albuşul, lecitina formează membrana celulelor umane. Organismul necesită în mod obligatoriu cca 5 g de lecitină, în 24 de ore. Gălbenuşul de ou contine 3,5 g de lecitină la 100 g aliment (pentru comparare, carnea de vită contine doar 0,8 g).

Ouăle sunt o efectivă sursă de vitaminele A, B6, B 12, acid folic, microelemente, dintre care kaliul pentru creier, zincul - pentru sexualitate, fierul - pentru sistemul sangvin. De menţionat că utilizarea a 10 ouă pe săptămână este nu doar normală, ci şi foarte folositoare.

Trebuie sau nu spălate?
În timpul păstrării, ouăle nu se spală, deoarece apa deteriorează pelicula protectoare a cojii şi, ca urmare, bacteriile imediat perforează coaja, pătrunzând uşor în conţinutul propriu-zis al ouălor. Însă înainte de preparare, ele neapărat necesită spălare, mai cu seamă cele procurate de la particulari. La fel este strict recomandabil să va spălaţi bine pe mâini după „operaţiile" culinare la subiectul ouă.

Proaspăt ori ba?
Cu cât oul e mai proaspăt, cu atât e mai greu. Dar dacă ouăle stau mult, li se evaporă umezeala prin microporozitatea cojii. Drept urmare, locul umidităţii îl ocupă aerul. Una din metodele cunoscute de a verifica prospeţimea ouălor constituie rotirea lor pe masă. Dacă oul se rostogoleşte greoi, înseamnă că totul e în regulă, însă dacă el se învârte ca un titirez - fiţi prudenţi! Aceasta semnifică că el e vechi de când lumea şi, cel mai probabil, alterat.

Cum se păstrează
Ouăle se păstrează pe cel mai rece raft al frigiderului, cât mai departe de alimentele aromate, deoarece datorită porozităţii cojii ouăle uşor absorb mirosurile străine.

Cât se păstrează?
Dacă pe ouă este imprimat termenul de păstrare, ele pot fi consumate, în orice fel (chiar şi crude), până în ziua expirării termenului. După aceasta ele pot fi utilizate în continuare, dar cu o condiţie principială: să fie preparate termic la o temperatură nu mai joasă de 70 grade C.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment