Să vedem în continuare cum acţionează asupra sănătăţii oamenilor utilizarea în alimentaţie a cafelei. Un bob de cafea conţine mai mult de 2000 de substanţe: proteine, glucide, grăsimi, uleuri eterice, săruri minerale, care, în procesul compoziţiei chimice, variază considerabil.

Nu toată lumea cunoaşte, însă, că ceaiul conţine aprope de două ori mai multă cofeină decât cafeaua: într-o ceaşcă de ceai vom găsi o jumătate din cantitatea de cofeină dintr-o ceaşcă de cafea. Pentru a prepara un ceai se ia o cantitate foarte mică de frunze de ceai, în comparaţie cu o  cafea.

Deci, o cafea conţine aproximativ 0,2 g de cofeină, în timp ce un ceai puternic doar 0,1 g. În dependenţă de doză, cafeaua măreşte activitatea reflexelor condiţionate, măreşte activitatea locomotorie, capacitatea de muncă intelectuală şi fizică, diminuează oboseala şi somnolenţa, însă dozele mari pot duce la istovirea sistemului nervos central. Efectele cafelei asupra sănătăţii au fost foarte atent studiate de-a lungul vremii şi majoritatea rapoartelor ştiinţifice au arătat câ există multe aspecte pozitive asociate cu băutul cafelei.

Pe lângă binecunoscuta abilitate de a creşte performanţele mentale şi fizice, băutul cafelei a fost puternic asociat cu micşorarea riscului de a face ciroză, astm, diabet, Alzheimer şi Parkinson. Cafeaua conţine antioxidanţi, de altfel, este cea mai mare sursă de antioxidanţi. Antioxidanţii  sunt consideraţi ca au legătura cu un număr ridicat de potenţiale beneficii în ceea ce priveşte sănătatea ca protejare împotriva anumitor boli inclusiv cancer.

Prejudiciile cauzate de consumul excesiv de cafea:
Consumul regulat de cafea poate aduce la dependenţă. La o persoană dependenta de cafea sistemul nervos vegetativ, în special, în vasele sangvine, renunţă să activeze fără cofeină. O astfel de persoană fără cafeaua de dimineaţă devine apatică, somnolentă, prezintă cefalee şi probleme de tensiune arterială. Cafeaua mai elimină calciul din organizm.
Cafeaua poate provoca isomnie.

Cafeaua puternică sau ceaiul tare nici într-un caz nu trebuie consumate pe nemăncate, deoarece pot duce la patologie gastrică sau acutizarea ulcerului gastric.

Dozarea:
Unul dintre pasii cei mai importanţi în prepararea unei cafele bune este folosirea proporţiei potrivite de cafea şi apă. Această proporţie diferă în funcţie de reţeta folosită. Cele mai bune dozări se produc prin combinarea a mai multor tipuri de cafea din diferite părţi ale lumii. Proprietăţile şi caracteristicile lor variate se combină pentru a asigura un echilibru de buchet şi aroma.

Apa folosită la prepararea cafelei trebuie să fie curată. Pentru a obţine gustul şi aroma cafelei apa trebuie încălzită pînă aproape de punctul de fierbere – 96 C.

În alimentaţia raţională se recomandă folosirea în cursul zilei  nu mai mult de 1-2 ceşti de cafea.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment