De mult timp este considerată ca plantă medicinală, decoctul din rădăcinile sale e utilizat pe scară largă în timpul apariţiei rujeolei şi varicelei. Chiar şi Avicenna a introdus pătrunjelul în componenţa multor medicamente.
Patrunjelul si elementele tabelului periodic
Pătrunjelul - un adevărat depozit de vitamine. Multe elemente rare din tabelul periodic, necesare corpului uman sun prezente în această plantă, cum ar fi aluminiu, litiu, vanadium, titan, nichel, molibden, mangan.

Cercetările au constatat că 100g de verdeaţă conţine aproximativ 300mg% de vitamina C (după acest indice depăşeşte multe legume), spune sanatatea.com. Sunt suficiente 7-10g de frunze proaspete de pătrunjel şi necesitatea zilnică de această vitamină va fi asigurată. Apropo, vitamina C se păstrează şi în frunzele uscate.

Într-o cantitate suficientă găsim şi caroten (provitamina A) - de la 2 la 20mg, uleiuri eterice, dar şi vitaminele B1 şi B2. Componenţa poate fi continuată cu 1080mg% potasiu, 1,9mg% fosfor, fier, calciu şi magneziu. Şi lista nu se termină aici.

Pătrunjelul poate fi: cu frunzele bine dezvoltate şi care are rădăcinile necomestibile şi invers, cu rădăcinile cărnoase, la care toate părţile plantei sunt utilizate în alimentaţie.

Pătrunjelul ajută la o digestie mai bună, reduce cantitatea de sare, dă un gust deosebit bucatelor.

S-a constatat că rădăcinile, frunzele şi în special seminţele de pătrunjel amplifică eliminarea urinei, cu asta şi o cantitate mai mare de 2,5 ori de clorură de sodiu (sare). După cum se ştie, anume clorura de sodiu reţine apa în organism.

În afară de medicină, pătrunjelul este utilizat pe scară largă în produsele cosmetice. Dacă este tăiat fin şi amestecat cu chefir, e un remediu perfect de albire a pielii.

Pentru a elimina pistruii - ştergeţi faţa cu decoct de pătrunjel, amestecat cu suc de lamaie. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment