Digestia grea este o tulburare întâlnită tot mai des, indiferent de vârstă. Specialiştii au constatat că în ultimii ani se depistează o mărire a numărului de persoane ce se confruntă cu această problemă.

Alimentaţia din prezent duce la apariţia unor probleme de ordin digestiv, afectându-ne şi pe plan social. Aceasta se datorează faptului că multe alimente conţin o cantitate enormă de aditivi alimentari sau diverse substanţe chimice, care duc la îngreunarea digestiei.

Dietoterapia
Dietoterapia recomandă bolnavilor alimente care duc la reglarea digestiei: fructe (ananas,coacăze, zmeură, portocale, struguri , grepfrut, precum şi sucul acestora), legume crude, folosite în diferite moduri (salate, aperitive şi ciorbe sau sub formă de sucuri extrase din măcriş, ridiche neagră, ceapă, dovlecei, pătlăgele roşii şi ţelină), "apa de orez", preparată din 20 g de orez fiert, timp de 10 minute, într-un litru de apă (se bea fără restricţii pentru că înlătură balonările). De asemenea, compotul de prune şi smochinele sunt renumite pentru eficienţa în reglarea tranzitului intestinal.

Tărâţele proaspete rezolvă şi cele mai dificile probleme. Ele se amestecă în produse lactate (iaurt, sana, brânză de vaci). Astfel, gama complexului de vitamine B se completează cu un mineral care lipseşte din tărâţe, calciul. Copiii mofturoşi nu refuză nici ei tărâţele sub forma unei prăjituri delicioase şi eficiente în constipaţie. Prăjitura se prepară din patru linguri de tărâţe proaspete, înmuiate în lapte sau ceai şi amestecate cu miere, nucă măcinată şi stafide.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment