Painea este buna pentru sanatate, nu ingrasa si nu costa mult. Totusi, in Franta - zisa si Tara baghetelor - mori de foame daca nu comanzi niste chifle in plus. Iar pe la noi, se stie: cine tine cura de slabire nici nu vrea sa auda de paine. Si totusi painea nu are decat calitati!

Ce contine?
Painea alba este cea mai populara si cea mai consumata dintre toate sortimentele. Ea este foarte bogata in substante nutritive. 100 g de paine (o bagheta are o greutate de aproximativ 250 g, iar franzela are intre 400 si 500 g) contin: • apa: 35 g • protide: 8 g • lipide: 0,8 g • glucide: 55 g • fibre: 0,3 g • vitamina b: 0,06 mg • vitamina e: 0,20 mg • sodiu: 500 mg.

In functie de metoda de fabricatie poate sa contina si multi aditivi (autorizati) cum ar fi faina de soia care contribuie la nuanta alba a painii, acidul ascorbic (vitamina C) pentru a accelera procesul de fermentare si a favoriza formarea bulelor, lecitine (lipide care contin glycerol si acid fosforic), acid lactic, otet etc. Painea care se comercializeaza direct ambalata in plastic contine de multe ori in plus si conservanti.

Painea ingrasa?
Nu. Daca painea are o proasta reputatie, este din cauza ca de obicei, cand mancam paine mai punem ceva deasupra (unt, gem, branza)... Este nedrept! Pentru ca toti nutritionistii sunt de accord: painea nu ingrasa! E un aliment foarte dietetic, pentru ca germenul de grau, cel care contine de fapt cele mai multe lipide, este eliminat in procesul de fabricare a fainei.

Are calorii multe?
Painea este un excelent aliment energetic. 100 g de paine alba furnizeaza 255 calorii sau 12% din necesarul caloric zilnic (pentru o fata adulta care nu lucreaza in mina). Bogata in vitamina B1 (o bagheta acopera complet necesarul zilnic), ea contribuie la echilibrul celulelor nervoase (carenta de vitamina B1 se manifesta prin oboseala fizica si intelectuala, dificultati de memorare si concentrare). Bogata si in vitamina E, o bagheta de paine alba furnizeaza 5% din nevoile cotidiene, painea contribuie la antioxidarea celulelor (oxidarea celulelor se soldeaza cu cancer, imbatranire). In schimb, painea este complet lipsita de un acid aminat, indispensabil metabolismului: lizina (care se gaseste in cantitati mari in lactate).

Se poate trai cu paine si apa?
Da. Painea este un aliment atat de complet ca poti trai multa vreme numai cu ea (si cu apa, bineinteles). Mai putin bine decat se poate trai cu paine si cu lapte, dar mult mai bine decat cu dragoste si apa chioara. De altfel, painea a fost timp de cateva sute de ani primul (si nu rareori singurul) aliment care compunea o masa impreuna cu diverse fierturi.

Cata trebuie sa mancam?
Cel putin 200 g, dar cel mai bine 500 g pentru un tanar adult. Cu toate astea, cantitatea de paine consumata de o persoana a scazut drastic in ultimii ani si rar mai atinge cota minima. In Franta se mananca 165 g pe zi, pe cap de locuitor (fata de 900 g in 1900), cam 58 kg pe an. Oricum, mai mult decat in Marea Britanie (48 kg), Suedia (53 kg), dar mai putin decat in Italia, Spania sau Portugalia (73 kg), Cehia (93 kg), Polonia (100 g).

Painea trebuie eliminata la regim?
In nici un caz. Din doua motive: iti da senzatia de satietate (din cauza fibrelor), lucru care reduce tentatia de a manca si niste dulciuri in timpul digestiei, si are putere metabolica prin zaharurile pe care le contine (o mai buna asimilare), datorita vitaminei B1. De altfel, este un aliment recomandat diabeticilor.

Painea completa este mai buna?
Mai bogata in fibre, in vitamina B1 (de cinci ori mai mult), E (de sase ori mai mult), painea completa este mai putin calorica si mai satioasa decat painea alba, dar fibrele pe care le contine pot sa captureze mineralele provenite din alte alimente si sa priveze organismul de ele. Este, prin urmare, nerecomandata copiilor, femeilor insarcinate si celor aflate la menopauza (fibrele "inghit" calciul), si nici adolescentilor sau femeilor care au ciclu abundent (fibrele "inghit" si fierul), celor care sufera de spasmofilie si celor foarte stresati (fibrele retin si magneziul).

In revansa, fibrele, care franeaza si regleaza absorbtia zaharurilor, retin si grasimile, in general, si colesterolul, in particular. In fine, painea este recomandata constipatilor, pentru facilitarea tranzitului intestinal. Dar poate sa fie si irritanta pentru intestine (provoaca spasme, flatulenta, balonari).

Dar painea biologica?
Exista si asa ceva. Este mai scumpa, dar si mai nutritiva (deci mancam mai putina). Este si mai gustoasa. Cel mai important insa este ca nu contine aditivi. Culturile non-biologice utilizeaza mai multe pesticide pe care le regasim in cantitati mari in painea completa sau in cea neagra, pentru ca acestea contin si coaja bobului de grau (care este cea mai atinsa de pesticide).

Cum faci diferenta intre felurile de paine?
Painea intermediara: este mai inchisa la culoare pentru ca i se adauga si faina de secara. Contine mai multe proteine si este mai grasa.

Pandispanul: o paine - desert, cu mult zahar, oua si lapte (este foarte bogat si foarte gras).

Painea de secara: mai putin hranitoare decat cea alba, contine 2/3 faina de secara si 1/3 faina de grau.

Painea de tarate sau neagra: este de fapt o paine alba, careia i se adauga foarte multe tarate (cam 250 g la 700 g de faina). Excelenta pentru cei care sufera de constipatie cronica.

Azima: se face numai din faina de grau si apa. Este usor de digerat, dar contine la fel de multe calorii ca alte sortimente de paine. Nu are sodiu, deci e buna in caz de regim cu restrictie partiala sau totala la saruri.

Turta dulce: pe baza de faina de grau, secara, oua, miere, melasa, mirodenii si arome (predomina cuisoarele, scortisoara si anasonul). Este saraca in grasimi, dar foarte dulce, de aceea trebuie consumata cu cumpatare, de preferat nu intre doua mese.

Cum se face painea?
Reteta ei este de o simplitate biblica (si nu pentru ca Isus o multiplica fara prea mare efort). Amesteca 100 de parti de faina cu 60 de parti apa, 2 de sare si 2 de drojdie (o parte a un pahar sau 10 g... in functie de cantitatea pe care doresti sa o prepari). Cand coca este gata, se lasa la caldura sa dospeasca: zaharurile din faina se descompun in alcool, care se evapora, si in gaz carbonic, care face coca sa se umfle. Dupa o ora, se da forma dorita painii si se pune la cuptor (la o temperatura de 230?C). Atentie! Cuptorul trebuie sa fie deja incins si umed.

Ce legatura are painea cu prietenia?
Nu se poate sa nu fi auzit de acel gest de ospitalitate conform caruia musafirii sunt intampinati cu paine si sare. Cuvantul "companie" are in structura latinescul "panis" (paine) a impreuna cu painea. Sa imparti painea cu cineva este de secole simbol al solidaritatii.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment