Date importante
Este o substanţă minerală şi un macroelement. Sodiul este ionul de bază al lichidelor extracelulare din organism (în interiorul celulelor acţionează potasiul).

Surse alimentare
Sarea de bucătărie şi alimentele sărate (saramurile, supele, carnea conservată, varza murată).

Funcţiile în organism
Cantitatea de sodiu din lichidele din organism determină echilibrul apei sau volumul de apă aflată în organism. Sodiul, de asemenea, contribuie la reglarea transportului substanţelor (de exemplu, a zahărului din sânge) în şi din interiorul fiecărei celule, la generarea impulsurilor nervoase şi participă la contracţiile musculare.

Rinichii asigură cantitatea normală a sodiului în sânge şi în mediile apoase ale organismului: el îl elimină atunci când este consumat în exces şi îl păstrează dacă nu este consumat suficient; în condiţii normale nu puteţi avea carenţă de sodiu. Însă în unele situaţii organismul poate elimina mai mult sodiu ca de obicei; sarcinile fizice în timpul arşiţei, transpiraţia abundentă permanentă, febra, diareea cronică sau accesele îndelungate de vomă şi diaree pot contribui la apariţia necesităţii suplimentare de sodiu.

Interacţiuni
  • Preparatele diuretice (pastilele sau lichidele) contribuie la eliminarea apei din organism împreună cu sodiul din ea. Administrarea permanentă a acestor preparate poate avea drept consecinţă insuficienţa sodiului în organism.
  • Alimentaţia bogată în sodiu poate contribui la eliminarea din organism a calciului şi a magneziului prin urină, fapt ce poate avea ca urmare deficitul acestor substanţe minerale.
  • Cofeina contribuie la pierderea sodiului şi. prin urmare, a apei, întrucât cofeina este un diuretic slab.
Mod de administrare
Normele alimentare recomandate fixează cantitatea limită de sodiu de 6g/zi pentru persoanele mature din zonele cu clima normală. Această limită nu este infirmată de alte recomandări. Dacă organismul este suprasolicitat fizic în condiţii de arşiţă (temperatura peste 37°C şi umiditate înaltă) şi pe o perioadă de timp îndelungat, este posibil să devină necesară creşterea dozei de sodiu cu câteva grame, dar mai mare nevoie veţi avea de apă. Completarea pierderilor lichidului cu apă minerală, care conţine sodiu însoţit de potasiu şi clor, vă poate restabili rapid cantitatea de sodiu pierdută prin transpiraţie.

Simptomele insuficienţei
Pierderea poftei de mâncare, a gustului, a greutăţii, starea de greaţă şi voma, spasmele stomacale, meteorismul, dificultăţile de menţinere a echilibrului în timpul deplasării, surmenarea, letargia, miastenia, ameţelile, judecata confuză, halucinaţiile, deminuarea memoriei, erupţiile pe piele, instabilitatea dispoziţiei, infecţiile frecvente şi. de asemenea, convulsiile.

Simptomele supradozării
Reţinerea lichidului (edeme, hidropizie), hipertensiunea, irascibilitatea, agresivitatea, tremorul, senzaţia de sete şi tendinţa de consum excesiv de lichide, micţiunile frecvente, insuficienţa cardiacă, judecata confuză şi pierderea poftei de mâncare (ca şi în cazul insuficienţei).

Securitatea utilizării
Este absolut inofensiv.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment