Principalul gind pe care trebuie sa-l avem atunci cind mincam este cit de bine ne face acel aliment sau acea combinatie alimentara.

Teoria nutritiei se bazeaza pe ipoteza ca absorbtia necorespunzatoare a alimentelor cauzeaza degenerarea tesuturilor, de aceea combinarea alimentelor este cheia unui metabolism perfect. Nu este suficient sa furnizam corpului elementele necesare, ci mai important este ca ele sa fie utilizate de organism. Este posibil sa te hranesti corect, insa organismul sa nu beneficieze de acesti nutrienti tocmai datorita interferentei alimentelor incompatibile la aceeasi masa. Astfel apare digestia alterata.

Exista doua tipuri de digestie:
Digestia acida - are loc atunci cind consumam carne, peste, oua, brinza si are loc in stomac, in prezenta acidului clorhidric si a pepsinei. In general, proteinele sufera transformari in stomac prin intermediul digestii acide.

Digestia alcalina - apare cind sint consumate zaharuri si fainoase, are loc in intestinul subtire, in prezenta amilazei, care descompune carbohidrati. Grasimile trec neschimbate prin stomac, iar la intrarea in intestinul subtire, determina vezica biliara sa dreneze bila pentru a emulsifia grasimile. Daca in acelasi moment in intestin sint prezenti si carbohidratii, mediul alcalin creat de ei va fi neutralizat de acizii grasi. In acest fel, carbohidratii ramin nedigerati, de aici si apar starile neplacute datorate unei digestii incomplete.

Reguli de combinare a alimentelor
1. Combinatia intre carbohidrati (cartofi, paste, cereale, piine, dulciuri, etc.) si grasimi (unt, sunca, smintina, etc.) este interzisa. Atentie! Nu trebuie eliminate aceste alimente, ci doar trebuie consumate la momente diferite.
2. Combinatia de carbohidrati cu proteine (carne, peste, oua, brinza, etc.) este interzisa.
3. Combinatia de proteine cu grasimi este permisa.
4. Carbohidratii se consuma individual, necombinati, la o masa.

In concluzie, trebuie consumate toate tipurile de nutrienti, in combinatiile prezentate mai sus, avindu-se in vedere diversitatea si varietatea alimentelor. Practic, la o masa se pot consuma carne, oua, peste, brinza, cu legume proaspete, sub forma de salate sau preparate la abur. Fructele trebuie consumate doar proaspete, la mese separate. Astfel, respectind aceste reguli de combinare a alimentelor, putem avea o silueta de invidiat fara a depune mari eforturi.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment