Un măr mediu are doar 60-100 de calorii, nu conţine grăsimi şi nici sodiu.Cele 5 grame de fibre şi 20 grame de carbohidraţi îl transformă într-o gustare săţioasă, de aceea e recomandat în toate dietele de slăbit. Fibrele, pectina, antioxidanţii şi alte componente ale mărului pot scădea colesterolul rău (LDL), influenţează pozitiv creşterea colesterolului bun (HDL), ajută organismul să aibă imunitate în faţa bolilor.

Pe de altă parte merele sunt o sursă naturală de acid folic. Acesta previne apariţia sau agravarea bolilor de inimă şi reduce riscul de malformaţii congenitale la bebeluşi. Flavonoidele şi alte substanţe din măr ajută la protecţia împotriva cancerului de plămâni şi de colon. Borul, pe care îl conţin, ajută la păstrarea densităţii oaselor, previne instalarea osteoporozei şi protejează împotriva bolilor de inimă.

Taninii previn cariile dentare, bolile gingiei şi infecţiile tractului urinar. Un măr consumat zilnic (cu tot cu coajă) poate preveni producerea accidentelor cerebrale. Mâncat seara, înainte de culcare, linişteşte sistemul nervos şi aduce un somn liniştit şi odihnitor.

Vitaminele şi antioxidanţii din mere pot ajuta la prevenirea tulburărilor de vedere cauzate de îmbătrânire, revitalizează şi tonifiază organismul, mai ales în perioadele de convalescenţă, după o boală sau o operaţie. Flavonoidele din mere sunt mai eficiente decât vitamina C în lupta organismului împotriva cancerului.

Au proprietăţi antiinflamatoare şi detoxifiante. Merele crude se recomandă în reducerea inflamaţiilor intestinului, pentru dezintoxicarea organismului, a ficatului în special, curăţă tenul. O mască de măr curăţă pielea feţei şi îi redă elasticitate.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment