Soia
Bineînţeles, nu este vorba de varietatea furajeră care otrăvea cândva salamul din raţia zilnică, ci de adevărata soia, sănătoasă şi comestibilă, care se pare că va fi alimentul secolului ce abia a început. Fiind aproape la fel de bogată în proteine ca şi carnea, dar mult mai lipsită de toxicitate, ea prezintă avantajul că poate fi pregătită în cele mai apetisante forme.

Năutul
Este un fel de frate eu soia, fiind la fel de bogat în proteine, dar incomparabil mai gustos. Îl cumpăra la piaţă. Din năut se fac fel de fel de pateuri, supe şi creme.

Pentru a vă (re)acomoda cu acest aliment, vă vom da pe scurt reţeta de preparare a chiftelelor de năut:
Boabele de naut se aleg şi se spală foarte bine, după, care se lasă la înmuiat în apă rece; după ce se scurg, se dau, prin maşina de tocat, după care se adaugă legume (ceapă, morcov, pătrunjel).

Dacă boabele de năut au fost bine înmuiate, nu mai este nevoie de ou ca să se lege chiftelele; prăjirea se face la foc potrivit, până se rumenesc, iar garnitura cu care le veţi consuma, vă lăsăm să o alegeţi dumneavoastră. Gustul se înţelege că este delicios, mai ales dacă adăugaţi puţin cimbru, piper şi cîteva fire de pătrunjel.

Nucile
Deşi nuca este mai mult folosită în alimentaţie la deserturi, ea poate constitui şi un aliment de bază. Din nuca rasă şi amestecată cu ou se obţine un fel de omletă; care seamănă perfect cu carnea ca gust şi consistenţă. Sarmalele cu... nucă pot înşela pe cel mai versat gurmand. Secretul nucilor este că au un raport proteine-grăsimi foarte apropiat de cel al cărnii, fiind chiar mai consistente decât aceasta.100 g de nuci consumate pe zi în diverse preparate înlocuieşte perfect carnea şi vă poate rotunji formele aproape la fel ca ea.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment