Iodul face parte din cele mai cunoscute şi importante elemente pentru sănătatea omului. Sursele: apa, alimentele şi solul. Cantitatea de iod în alimentaţie este diferită şi depinde de conţinutul lui în mediul din care provin. Cele mai bogate în iod sunt alimentele provenite din mediul marin. Foarte bogate în iod sunt planctonul şi mai ales unele ierburi marine (până la 2 % din greutatea lor).
Carenta de iod
Concentraţia de iod în diferite alimente (după Lucia Alexa, mg/kg)
Crustacee - 900
Peşte marin - 400
Peşte de apă dulce - 20-40
Lapte-carne - 40
Legume - 30
Cereale - 25
Fructe - 10-20

Apa potabilă aduce 10-15% din totalul necesarului zilnic de iod al omului. Sunt bogate în iod apele marine, care conţin 17-50 mg/l. Apele dulci conţin 0,2-2,0 mg/l.

În organism cantitatea de iod este aproximativ 25 mg, cea mai mare parte fiind concentrată în glanda tiroidă (15 mg). Peritru un om adult se recomandă un aport necesar zilnic de 100-200 mg/zi, pentru copii şi femei gravide - 200 mg/zi.

În carenţa de iod este afectată glanda tiroidă. Guşa endemică este o afecţiune plurifactorială, în etiopatogenia căreia sunt implicaţi factori endogeni şi exogeni, printre care carenţa de iod este unul din cei mai importanţi. Este o maladie eu forme de gravitate diferită, cu numeroase consecinţe.

Denumirea de guşa endemică se datoreşte răspândirii mari în special în anumite regiuni, denumite zone endemice.

Profilaxia
Presupune normalizarea prin diferite mijloace a aportului de iod în organism. Cea mai răspândită metodă este adăugarea iodului în sarea de bucătărie.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment