Tratamentul cu ape de baut se indica dupa lichidarea maladiilor acute sau a celor cronice în stadiu de acutizare. In unele maladii ale organelor digestive, tratamentul cu ape de baut poate fi completat prin spalaturi gastrice si duodenale cu ape minerale, tubaj, administrari rectale ale apelor minerale. Efectul curativ obtinut se mentine în decursul unui termen îndelungat, daca dupa tratamentul la statiunile balneare se respecta strict dietele si regimurile indicate.

Tipul de apa minerala, modul utilizarii, temperatura si durata tratamentului se indica în functie de caracterul si stadiul bolii principale, de prezenta patologiilor concomitente. Volumul dozei prescrise depinde atât de caracterul procesului patologic, cât si de gradul mineralizarii apei. Apele putin mineralizate pot fi baute în cantitati relativ mari, apele cu o mineralizare moderata - de la 3/4 pâna la 1 1/2 pahar la o receptie, doza zilnica constituind 750-1000 ml; apele cu o înalta mineralizare trebuie folosite cu precautie.

Temperatura apei depinde de caracterul procesului patologic. Apele minerale fierbinti se recomanda în gastritele cronice cu hipersecretie, în boala ulceroasa cu pilorospasm, colecistita cronica, colelitiaza, maladii cronice ale intestinului însotite de proces inflamator, spasm sau diaree. Apa rece se indica în atonia intestinului, predispunere spre constipatii.

Îîn statiunile balneare mai des se folosesc apele minerale de o temperatura care le este caracteristica la iesirea din izvor.

Apele fierbinti se racesc, iar cele reci se încalzesc pâna la temperatura necesara.

Apa minerala se bea mai des pe nemâncate. în aceste conditii apa intra în contact cu mucoasa stomacala, intestinala, absorbindu-se bine.

În unele maladii apele minerale se utilizeaza împreuna cu bucatele. Apele hidrocarbonate calde, consumate în timpul mesei, micsoreaza functia secretorie a stomacului, deschizând pilorul si facilitând evacuarea hranei. în ulcer gastric si în gastrita cu aciditatea marita, în retinerea hranei în stomac si în pirozis pronuntat se indica apa dupa masa. în majoritatea cazurilor apele se beau de 3 ori în zi dupa masa. în maladiile cailor urinare se recomanda administrarea lor de 6-8 ori în zi.

De obicei, apele minerale trebuie baute încet, cu înghitituri mici. Repede se pot bea apele minerale cu proprietati purgative. Cura dureaza de la 3 la 6 saptamâni. O utilizare mai îndelungata a apelor minerale contribuie la dereglarea metabolismului hidro-salin, devierea echilibrului acido-bazic. Bolnavii care consuma timp îndelungat ape minerale hidrocarbonate, cu devierea reactiei organismului spre cea alcalina, trebuie sa faca periodic analize ale reactiei urinei, si în cazul modificarii ei în directia celei alcaline vor renunta la apele minerale. Tratamentul prin ape de baut se anuleaza de asemenea în acutizarile bolii principale sau la aparitia simptomelor altor maladii provocate de administrarea apelor minerale.

În cazul efectului curativ pozitiv, curele de tratament cu ape minerale la statiunile balneare pot fi repetate dupa 9-12 luni. La 3-4 luni dupa un tratament la statiunile balneare se pot indica cure cu ape minerale îmbuteliate. Se va folosi aceeasi apa sau una asemanatoare cu ea dupa componenta chimica. Prin urmare, în decursul anului pot fi efectuate 2-3 cure de tratament cu ape minerale.

În bolile cavitatii bucale (gingivite, stomatite, paradontoze) sunt indicate irigari ale mucoasei cavitatii bucale. Apele minerale în acest caz intensifica circulatia sanguina, provocând hiperemia mucoasei, îmbunatatind trofica, procesele imunologice în mucoasa si exercitând o actiune reflexa asupra functiei organelor sistemelor digestiv, urinar si cardiovascular. Irigarea cavitatii bucale cu apa calda micsoreaza tonusul stomacului si al intestinului, iar apa rece exercita un efect opus, adica mareste tonusul acestor organe. Excitarea cu apa minerala a mucoasei portiunii anterioare a cavitatii bucale influenteaza preponderent asupra stomacului, iar excitarea mucoasei portiunii posterioare a cavitatii bucale si a radacinii limbii exercita actiune reflexa asupra intestinului. în unele maladii ale organelor sistemului digestiv, urinar si cardiovascular, când administrarea unor cantitati mari de ape minerale este con-. traindicata, se poate recomanda gargarizarea cavitatii bucale cu apa minerala. Acest procedeu necesita un efort mic pentru organism. Irigarea mucoasei bucale cu ajutorul unor instalatii speciale se efectueaza cu ape carbogazoase, de hidrogen sulfurat sau de radon. Temperatura apei în primele proceduri constituie 37°C, micsorându-se treptat pâna la 32°C. Fiecare procedura dureaza 5-10 minute zilnic. Cura de tratament include 15-20 proceduri.

Irigarea mucoasei cavitatii bucale este contraindicata în neo-formatiunile maligne, boli acute ale ficatului, rinichilor, astm bron-sic, hipertensiune arteriala, diabet zaharat (forme grave), forme grave ale bolilor glandei tiroide. în aceleasi maladii, când sunt indicate irigarile mucoasei cavitatii bucale, se recomanda si gar-garismele cavitatii bucale, sau baita bucala. Pentru baite se folosesc apele carbogazoase hidrocarbonate. Bolnavul retine în cavitatea bucala apa minerala în decursul a 2 minute, apoi o scuipa. Se executa de 5 ori la rând. Pentru aceste proceduri se folosesc 1-2 pahare de apa minerala la temperatura 33-42°C. Se repeta de 3 ori în zi timp de 15-20 zile.

În faringitele atrofice si subatrofice sunt indicate gargarismele faringelui. în acest scop se utilizeaza apa calda, procedura se executa de 3 ori în zi timp de 20-25 zile cu aceleasi ape minerale ca si pentru gargarismele cavitatii bucale.

În bolile cronice ale cailor respiratorii superioare de origine infectios-alergica (rinita cronica, faringita, tonzilita, larin-gita, laringo-traheita) sunt indicate inhalatiile si bautul apelor minerale.

Metoda inhalatiilor contribuie la îmbunatatirea vascularizarii si a troficii mucoasei, dilueaza sputa, micsoreaza procesul inflamator de la nivelul mucoasei. Apele minerale pulverizate prin caile respiratorii superioare actioneaza asupra întregului organism pe cale reflexa si neuroumorala. Pentru inhalatii se folosesc apele hidrocarbonate, clorurat hidrocarbonate, apele de radon, bromiodice si mai rar - de hidrogen sulfurat. Procedura se efectueaza cu apa încalzita, cu ajutorul inhalatorului, în cabina pentru inhalatii de camera, timp de 5-10 minute, o data în zi. Durata curei de tratament ede 10-15 zile.

În bronsite si laringotraheite cronice se aplica tratamente cu ape de baut hidrocarbonate si clorurat hidrocarbonate la temperatura 42-45°C, câte 1/2-1 pahar de 3 ori în zi, cu 40-50 minute înainte de mese. Contribuie la diluarea mucusului, reducerea procesului inflamator. Durata curei de tratament, 20-25 zile.

În bolile stomacului tratamentul cu ape minerale este orientat spre îmbunatatirea proceselor metabolice în organism, micsorarea procesului inflamator în mucoasa stomacului, normalizarea functiei secretorii si motorii a stomacului, îmbunatatirea starii functionale a ficatului, cailor biliare, pancreasului si a altor organe digestive afectate. Apele minerale de baut în gastrita cronica se indica tinând cont de functia secretorie a stomacului.

În gastritele cronice cu secretia scazuta se recomanda apele de o mineralizare moderata clorurate si sulfat-clorurate, la temperatura camerei (18-24°C). Tratamentul începe cu doza unica de V4-73 pahare si treptat se mareste pâna la 1-lVi pahare de 3 ori în zi cu 15-30 minute înainte de mese. Apa trebuie bauta încet, cu înghitituri mici. Retinându-se în stomac, ea stimuleaza secretia sucului gastric.

În gastritele cronice cu functia secretorie a stomacului normala si sporita se recomanda apele putin mineralizate hidrocarbonate si sulfat hidrocarbonate, încalzite pâna la temperatura de 38-45°C. Tratamentul începe cu doza unica de V4—V3 pahar, care treptat se mareste pâna la Wi pahare de apa de 3 ori în zi cu 1-1 Vi ore pâna la masa. Se considera ca apa minerala bauta cu 1-1 Vi ore înainte de masa, trece repede prin stomac, nimerind în duoden, inhibând secretia sucului gastric. Apele se recomanda a fi baute repede, cu înghitituri mari. Conform altor opinii, în gastritele cronice cu functia secretorie sporita si în ulcerul stomacal apele hidrocarbonate este mai bine sa fie consumate la o ora dupa masa, deoarece cea mai redusa aciditate a sucului gastric se observa în aceasta perioada de timp.

În ulcer gastric si duodenal tratamentul cu ape minerale de baut se efectueaza în faza de potolire a acutizarii sau în remisiune si este contraindicat în predispozitie spre hemoragii, atonii ale stomacului cu dereglarea evacuarii hranei, în stenoza pilorusului, când se presupun transformari maligne ale ulcerului gastric. Tratamentul cu ape minerale de baut contribuie la micsorarea functiei secretorii a stomacului, normalizând activitatea motorie a lui. Tratamentul cu ape de baut în boala ulceroasa coincide cu cel al bolnavilor cu gastrita cronica cu functia secretorie a stomacului sporita.

Apele minerale de baut având temperatura 40-42°C pot fi folosite pentru spalaturi gastrice, în special în stenoza pilorului, atonia stomacului, gastrita cronica cu o cantitate mare de mucus, pirozis persistent si senzatie de presiune în regiunea epigastrala. Prin spalaturi în stomac se introduc unimomentan 250-300 ml de apa. Spalaturile se efectueaza pâna în acel moment când apele folosite în acest scop devin transparente. Se folosesc de la 1,5 -pâna la 5 1 de apa minerala. Procedurile se efectueaza dimineata pe nemâncate sau seara înainte de somn, zilnic sau peste o zi. Cura de tratament include 5-8 spalaturi gastrice.

În stenoza si spasmul îndelungat al pilorului, în atonia pronuntata a stomacului cu dereglarea evacuarii continutului stomacal un efect bun exercita folosirea apelor minerale pe cale rectala. Introducerea prin rect a apelor minerale este indicata si în voma frecventa si intensa la bolnavii cu stenoza pilorusului si cloropenie. Pentru aceste scopuri sunt cel mai des folosite apele bogate în ioni de clor. Apa minerala, introdusa prin rect, exercita efect local si contribuie la normalizarea metabolismului în organism.

Rectal se introduc apele minerale cu o mineralizare mica, la temperatura 38-42°C, câte 100-150 ml la procedura. Apa se introduce în intestin lent, sub o presiune nu prea mare, apoi bolnavul sta culcat 30-40 minute pe spate sau pe o parte. Microclismele se fac de 2-3 ori în zi, înainte de somn. Cura de tratament include 10-15 proceduri. Introducerea apei minerale poate fi asociata cu remedii antispastice si dezinfectante. Bolnavilor gravi, deshidratati se fac microclisme picatura cu picatura.

În bolile intestinului (enterite, enterocolite, colite), dischi-nezii, însotite de diarei, se recomanda apele minerale hidrocarbonate si sulfat hidrocarbonate cu predominarea cationului de calciu cu o mineralizare joasa si moderata. Ele lichefiaza mucusul si îmbunatatesc eliminarea lui, ionii de calciu exercita efect anti-inflamator, micsoreaza permeabilitatea membranelor celulare si activitatea secretorie si motorie a intestinului. Apele minerale stimuleaza fermentii mucoasei intestinului subtire. Se recomanda de baut câte Vi—1 pahar cu 30-50 minute înainte de mese de 3 ori în zi. Daca apar dureri în abdomen, diaree administrarea apei minerale se întrerupe. Cura de tratament poate fi repetata dupa îmbunatatirea starii.

În maladiile intestinale cu activitatea micsorata a intestinului sau atonia colonului se recomanda apele clorurate si clorurat sulfate cu o mineralizare medie si înalta (nu mai mult de 20 g/l), contribuind la marirea tonusului muscular si la intensificarea peris-taltismului intestinului. în acest scop se folosesc apele la temperatura camerei (18-24°C) câte 1 pahar de 3 ori în zi cu 30-50 minute înainte de mese.

În colitele cronice apele minerale se utilizeaza atât perorai, cât si rectal sub forma de clisme, dus intestinal ascendent.

Pentru evacuarea continutului intestinal se întrebuinteaza ape putin mineralizate, 600-1200 ml la temperatura 25-30°C, executata ca o clisma simpla. în maladiile inflamatorii ale intestinului, în constipatii si meteorism sunt indicate irigatiile intestinale cu sifon. Pentru o procedura se folosesc aproximativ 5 1 de apa cu o mineralizare totala 2-10 g/l. Temperatura apei - 40-42°C. Procedura se efectueaza o data la 2 zile, în total 8-10 proceduri. în colitele cronice, constipatiile cronice si intoxicatiile cronice, în starile alergice si alte maladii sunt indicate clismele intestinale subacvatice si dusul intestinal. Pentru o procedura sunt necesare 8-10 1 de apa minerala la temperatura 38-39°C. Tratamentul se repeta de 2-3 ori în saptamâna, durata curei fiind de 6-8 proceduri. Clismele intestinale subacvatice si dusul intestinal sunt contraindicate în maladiile acute ale organelor cavitatii abdominale, colita ulceroasa, fisurile anusului, polipi, acutizarile hemoroizilor, în sarcina.

În bolile ficatului si ale vezicii biliare apele minerale de baut îmbunatatesc functia ficatului si a cailor biliare, componenta chimica a bilei, exercitând efect favorabil asupra metabolismului proteic si glucidic, asupra functiei de protectie a ficatului.

În hepatita cronica si fenomene reziduale dupa hepatita virala în faza neactiva sunt mai potrivite apele hidrocarbonate, clorurat hidrocarbonate si sulfat hidrocarbonate cu o mineralizare mica si moderata, la temperatura de 42-45°C, câte 1-1 Vi pahar de 3 ori în zi cu 40-50 minute înainte de mese.

În maladiile cronice ale vezicii biliare si ale cailor biliare apele minerale, nimerind în duoden, intensifica contractia vezicii biliare si miscarile peristaltice ale cailor biliare. Ele micsoreaza visco-zitatea, intensifica alcalinitatea si continutul bilirubinei în bila. Actiunea colagoga a apei contribuie la eliminarea produselor inflamatorii, microbilor patogeni si a pigmentilor biliari din vezica si caile biliare. Apele minerale servesc ca un bun remediu pentru profilaxia formarii calculilor biliari. în colecistitele cronice, coleli-tiaza sunt indicate apele minerale recomandate în hepatitele cronice. Metoda de folosire a apelor minerale de baut în bolile vezicii si ale cailor biliare este aceeasi, ca si în maladiile ficatului, cu deosebirea ca în procesul inflamator din caile biliare se poate mari cantitatea de apa pâna la 2-2Vi pahare o data în zi. Apa se bea timp de 30-40 minute.

Apele cu o mineralizare medie si înalt clorurate, sulfate, sulfat clorurate intensifica pronuntat peristaltismul cailor biliare si patrunderea bilei în intestin. Se beau încalzite (40-45°C) câte 1-1 Vi pahar de 3 ori în zi cu 40-50 minute înainte de mese.

Apele minerale încalzite se folosesc si pentru sondajul duodenal, câte 50-100 ml. Daca spalaturile gastrice cu ajutorul sondei sunt contraindicate sau trebuie efectuate în conditii casnice, se recomanda tubajul fara sonda. Pentru efectuarea acestei proceduri bolnavul, culcat pe spate sau pe partea dreapta, bea timp de 30-40 minute, cu înghitituri mici, 500 ml de apa minerala la temperatura 40-45°C. Dupa aceasta continua sa stea culcat înca 20-30 minute pe partea dreapta cu termoforul aplicat în regiunea hipocondrului drept. Tubajul poate fi repetat peste 4-5 zile. Pentru intensificarea efectului colagog al apelor minerale, se adauga în ele 10-15 g de sulfat de magneziu.

În colelitiaza asociata cu colita cronica sunt indicate clismele intestinale subacvatice si dusul intestinal cu ape la care mineralizarea totala nu depaseste 10 g/l, încalzite pâna la 42°C. Procedura se repeta de 1-2 ori în saptamâna. Pentru micsorarea spasmului intestinal în apa minerala se poate adauga 2 ml tinctura de matraguna.

În pancreatita cronica cu acutizari rare apele minerale de baut îmbunatatesc functiile intra- si extrasecretorii ale pancreasului. Se recomanda apele cu mineralizare mica si medie sulfat hidrocarbonate, sulfat clorurate la temperatura 40-44°C, câte Vi-ZA pahar cu 40-50 minute înainte de mese, de 3 ori în zi. Apele cu temperaturi joase si cu mineralizare înalta pot intensifica gradul de acutizare a bolii.

În bolile sistemului urinar tratamentul cu ape minerale de baut este indicat bolnavilor cu cistita cronica, pielonefrita de origine netuberculoasa, nefrolitiaza cu reactia acida a urinei. Apele minerale maresc diureza, intensifica eliminarea prin urina a acidului uric, a creatininei, mucusului, bacteriilor, leucocitelor si a altor produse ale inflamarii, marind transparenta urinei, micsorând procesul inflamator si sindromul algic.

În nefrolitiaza apele minerale de baut favorizeaza eliminarea sarurilor, nisipului si chiar a calculilor mici din caile urinare. Tratamentul cu ape de baut este eficient numai în calculi relativi mici, care pot trece prin ureter, si este contraindicat în cazul prezentei calculilor mari, pentru a se evita obturarea ureterului. Tratamentul cu ape minerale de baut este indicat dupa înlaturarea calculilor prin interventii chirurgicale, pentru a spala sarurile ramase, în cazul concrementilor nu prea mari, pentru micsorarea procesului inflamator din caile urinare si pentru profilaxia aparitiei noilor calculi.

În bolile sistemului urinar se recomanda apele hidrocarbonate, sulfat hidrocarbonate si putin mineralizate folosite la temperatura camerei sau încalzite pâna la 30-35°C, câte 2-2l/i pahare la o priza, de 6-8 ori în zi, înainte de masa si peste 1-2 ore dupa masa. Administrarea unei cantitati mari de apa se admite numai în cazul lipsei contraindicatiilor cardiovasculare si când capacitatea excre-torie a rinichilor este buna.

Apele putin mineralizate poseda efect diuretic pronuntat, modificând reactia urinei în directia alcalina si creând conditii nefavorabile pentru caderea cristalelor din acizii uric si oxalic, normalizând metabolismul acidului uric în organism.

Bolnavilor cu patologii ale cailor urinare si ale intestinului pot si indicate introduceri rectale de ape minerale.

În dereglarile metabolice apele minerale de baut contribuie la normalizarea proceselor metabolice în organism.

La bolnavii cu guta apele minerale provoaca devierea mediului intern al organismului în directia alcalina, încetinind procesul de formare sporita a acidului uric. Se observa intensificarea eliminarii acidului uric cu diureza marita, ceea ce împiedica sedimentarea acidului uric în tesuturi. Prin urmare, în cazul acestor bolnavi se recomanda ape cu o mineralizare joasa hidrocarbonate, sulfat hidrocarbonate si ape ce contin acizi organici, câte 1 t/2-2 pahare la o priza, de 3 ori în zi, încalzite pâna la 35-42°C, cu 40-50 minute înainte de mese.

În diatezele urice (oxalurie, uraturie, fosfaturie) folosirea en-terala a apelor minerale contribuie la normalizarea proprietatilor coloidale ale urinei si modifica echilibrul acido-bazic, deci se creeaza conditii nefavorabile pentru caderea precipitatelor în urina. în diatezele urice sunt indicate aceleasi ape de baut ca si în guta, modul de folosire fiind acelasi.

Tratamentul cu ape minerale de baut în diabetul zaharat, în special asociat cu gastrita, hepatita, pancreatita, colita, contribuie la ameliorarea metabolismului glucidic (micsorând hiperglicemia, glucozuria, îmbunatatind functia ficatului de sinteza a glicogenu-lui), normalizând metabolismul hidrosalin, ameliorând starea functionala a organelor digestive.

Apele ce contin ioni de zinc si cupru amelioreaza functia aparatului insular al pancreasului, micsorând necesitatea în insulina si în remedii antidiabetice. Tratamentul cu ape minerale de baut este indicat bolnavilor cu forme usoare, compensate de diabet zaharat. Se recomanda ape hidrocarbonate, clorurat hidrocarbonate, sulfat hidrocarbonate, cu temperatura de 25-30°C, câte 1 pahar de 3 ori în zi, cu 40-50 minute înainte de mese.

Apele hidrocarbonate maresc rezervele alcaline ale organismului si sunt indicate în cetoacidoza. în caz de contraindicatii pentru folosirea apelor de baut bolnavii cu diabet zaharat pot face de microclisme cu ape minerale.

În bolile ginecologice (procese inflamatorii în utef si în anexe, sterilitate primara si secundara, boli functionale ale regiunii genitale, vulvite, vulvovaginite, endocervicite, eroziuni ale colului uterin etc.) sunt indicate spalaturile vaginale cu ape de radon si hidrosulfurate cu nivelul hidrogenului sulfurat pâna la 150 mg/l. Temperatura apei, 38-42°C. Procedura se efectueaza zilnic sau 2 zile la rând cu o zi întrerupere, cura de tratament cuprinde 12-16 spalaturi. Durata procedurii 10-15 minute. Spalaturile vaginale sunt mai eficace în asociere cu baile sulfuroase sau de radon. întreruperea între spalaturile vaginale si baile generale - 25-30 minute. Spalaturile vaginale sunt contraindicate în hemoragiile ute-rine de orice etiologie, dupa avorturi, înainte de prima menstruatie.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment