Substanţele minerale se întâlnesc, deseori, în special în componenţa medicamentelor, sub formă de săruri (ca sulfatul de fier, sarea de bucătărie sau clorura de sodiu), care trebuie să se descompună în ioni cu sarcină electrică pentru a fi asimilate de organism. De exemplu, din sulfatul de fier descompus apar doi ioni de fier cu sarcină pozitivă şi trei ioni de sulfat cu sarcină negativă.

Mucoasa intestinelor este acoperită cu mucozitate albuminoasă, care este slab încărcată negativ. Această suprafaţă atrage ionii anorganici pozitivi (de exemplu, fierul) şi ca doi poli ai unui magnet, sarcinile pozitivă şi negativă se atrag şi se lipesc. În celulele de la suprafaţa intestinelor natura a făcut nişte porţi, care se numesc canale ionice şi care nu permit trecerea concomitentă a doi ioni. Vă puteţi închipui acest canal sub forma unui fund de pâlnie.

Imaginaţi-vă ionii anorganici din stomacul dumneavoastră sub forma unor bile mici. Toate substanţele au diferite culori: fierul - roşie, zincul - azurie, fosforul - verde, arama - galbenă etc. Pentru simplitate, să admitem că în pâlnie sunt 100 de bile de fiecare culoare, iar diametrul găurii pâlniei permite numai trecerea câte unei singure bile.

Deoarece acolo este un număr egal de bile de fiecare culoare, conform teoriei relativităţii, într-un anumit interval de timp prin pâlnie va trece un număr aproximativ egal de bile de fiecare culoare: roşii, azurii, verzi, galbene - bilele de toate culorile au şanse egale să treacă prin gaura pâlniei. Dar închipuiţi-vă că cineva a turnat în pâlnie o mie de bile galbene.

Acum avem acolo de 10 ori mai multe bile galbene decât de celelalte culori, care se luptă pentru a trece prin gaură. Bineînţeles, deoarece ele sunt mai multe, numărul bilelor galbene trecute prin pâlnie va fi mai mare şi, deoarece în gaură încape o singură bilă, numărul bilelor de alte culori, care vor trece prin gaură, se va micşora.

În acelaşi timp, înseamnă că acest canal permite să intre în celulă numai câte un ion al unui element. Adăugarea unui număr mare de ioni în sistem (în organismul dumneavoastră) poate crea un deficit de alte substanţe minerale, cum s-a întâmplat cu bilele galbene.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment