Date importante
Este o vitamină hidrosolubilă (solubilă în apă). Întrucât această vitamină se distruge la temperaturi înalte şi la lumină, putem pierde o cantitate importantă de riboflavină păstrând alimentele în pungi transparente sau uscându-le la soare.

Denumirea de „riboflavina" provine de la cuvântul latin „flavius" (galben) şi este legată de culoarea intensă de galben pe care o dă urinei.

Surse alimentare
Se găseşte în produsele proteinice de provenienţă animală - ouă, carne, peşte, păsări de casă, ficat şi lactate. Nu se află în cantităţi mari în cereale, dar crupele îmbogăţite, terciurile şi prăjiturile, la fel ca şi extractele de drojdie sunt bogate în această vitamină. Sursele legumicole de bază sunt: broccoli, rădăcinoasele, sparanghelul şi spanacul.

Funcţiile în organism
Riboflavina participă la metabolism în calitate de coenzimă în reacţiile de oxidare-reducere şi este necesară pentru transformarea triptofanului în acid nicotinic şi pentru transformarea şi activarea unui şir de vitamine, cum ar fi piridoxina, acidul folic şi vitamina K.

Ea este necesară şi în metabolismul grăsimilor şi pentru sinteza corticosteroizilor, globulelor roşii ale sângelui şi a glicogenului.

Interacţiuni
  • Lumina solară distruge riboflavina.
  • Riboflavina contribuie la asimilarea, mobilizarea şi păstrarea fierului.
  • Munca fizică şi efortul sporesc necesarul de riboflavina în organism, dar anumiţi parametri cantitativi n-au fost stabiliţi.
  • Tiroidina intensifică transformarea riboflavinei în coenzime active.
  • Aldactonul (substanţă care scade tensiunea arterială), de asemenea, sporeşte transformarea riboflavinei în forme coenzimatice. Spironolactona (antagonista aldosteronului, folosit în acelaşi scop) blochează această transformare.
  • Clorpromazina (folosită contra depresiilor şi psihozelor) inhibă transformarea riboflavinei într-una dintre formele sale de coenzime.
  • Acidul boric sporeşte pierderea riboflavinei.
Mod de administrare
Conform normelor alimentare recomandate, doza este de 0,6 mg la 1000 de kilocalorii pentru toate grupele de vârstă. Acesta înseamnă aproximativ 1,2 mg zilnic pentru maturi şi aproximativ 0,4 mg zilnic pentru copii cu greutatea de la 4,5 până la 9 kg.

Gravidelor şi mamelor care alăptează le este necesară o cantitate suplimentară de 0,4-0,5 mg zilnic, pentru restabilirea riboflavinei eliminate odată cu laptele.

Simptomele insuficienţei
Alopecie (căderea abundentă a părului), depresia, lezarea mucoasei bucale, exulceraţia comisurilor bucale şi glosita (limbă roşie, netedă, extrasensibilă), dermatita seboreică cu solzi în regiunea nasului, gurii şi pe tot corpul, în special, prurit, senzaţii de usturime pe organele genitale la bărbaţi şi femei şi fotosensibilitatea ochilor, obnubilarea vizuală şi chiar formarea cataractei, ameţeală.

Simptomele supradozării
Necunoscute.

Securitatea utilizării
Absolut inofensiv.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment