Date importante
Este o substanţă vitaminoasă. In organismul uman carnitina se obţine din aminoacizii (părţi componente ale proteinei) lizină şi metionină. Organismul nu duce lipsă de această substanţă, deoarece alimentaţia obişnuită conţine o mulţime de aminoacizi.

Surse alimentare
Lactatele şi carnea.

Funcţiile în organism
Rolul cel mai important al carnitinei este producerea energiei în urma oxidării grăsimilor. Pentru transformarea acizilor graşi în combustibil în ţesuturile muşchilor, inimii şi ale ficatului este necesar ca aceşti acizi să ajungă în mitocondrii, mici centrale electrice în interiorul celulei. Carnitina este acea substanţă care transportă moleculele acizilor graşi în mitocondrii pentru oxidare.

În cazul insuficienţei de carnitină, moleculele acizilor graşi nu pot ajunge în mitocondrii, se întorc în sânge şi sporesc nivelul de triglicerid. Întrucât oxidarea sau arderea acizilor graşi reprezintă sursa principală de energie pentru muşchiul cordului, savanţii au presupus că dereglarea activităţii cardiace are loc din cauza deficitului de carnitină, dar această ipoteză nu a fost încă demonstrată.

Interacţiuni
Transformarea lizinei şi metioninei în carnitină se produce numai în prezenţa vitaminei B6.

Mod de administrare
Întrucât acest component nu este considerat vital, el nu este inclus în NAR. Atâta timp cât veţi fi asigurat cu o cantitate suficientă de proteine complete pentru menţinerea sănătăţii, nu veţi duce lipsă nici de carnitină, nici de predecesorii ei, aminoacizii.

Simptomele insuficienţei
Rezultatele tuturor experienţelor reflectă efectele insuficienţei numai asupra organismelor animalelor, nu asupra oamenilor, dar, judecând după aceste rezultate, insuficienţa carnitinei poate provoca astenie, oboseală şi insuficienţă hepatică, cardiacă şi renală.

Simptomele supradozării
Nu există nici un fel de simptome pentru carnitină obţinută din produse alimentare.

Securitatea utilizării
Specialiştii nutriţionişti susţin că pot apărea probleme în cazul utilizării d-carnitinei. Literatura, din păcate, nu conţine nici o informaţie despre această chestiune, dar nu recomandă întrebuinţarea d-carnitinei şi l-carnitinei.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment