Nutriţioniştii din toată lumea au ajuns la o concluzie comună: bolile sunt adeseori rezultatul unui mare număr de erori alimentare pe care le facem. Ei ne recomandă o alimentaţie bogată în fructe şi legume, care include de la banalul usturoi la avocado, alge sau broccoli.

Bogăţia nutritivă a vegetalelor pe care le consumăm restabileşte echilibrul chimic al organismului şi stimulează funcţiile diferitelor organe.

În alimentele pe care le consumăm se ascunde o adevărată farmacopee naturală. Cu ajutorul lor putem să prevenim cancerul, diabetul, ateroscleroza şi numeroase boli infecţioase, consolidând mecanismele de apărare a organismului nostru. Dar, dacă mâncăm la întâmplare, vigoarea noastră scade.

Ajungem să comitem greşeli de alimentaţie greu de suportant pentru propriul nostru corp", ne-a spus fitonutriţionist Eric Favre, consilier pentru probleme de nutriţie pentru sportivi de performanţă şi personalităţi din show-business.

Zece fructe şi legume ar trebui să fie prezente mereu în farfuria noastră dacă vrem să ne menţinem sănătoşi şi mereu în formă.

1 Avocado - un fruct cu efecte protectoare asupra inimii şi furnizor de colesterol bun. Deliciosul fruct asigură consumatorului şi o rezervă de vitamine E, B6, C, pro­ducătoare de anticorpi şi antioxidanţi.

2 Afinele sunt tonice, astringente şi reglează funcţiile intestinale. Foarte bogate în fibre, ele conţin, în cantităţi apreciabile, vitaminele B1 şi C, săruri minerale, în special potasiu, stimulând rezistenţa organismului la efort.

3 Broccoli conţine vitamina C, sulf, mult calciu, fier şi puţine glucide. Aceşti compuşi asigură o protecţie anticancerigenă.

4 Ardeiul iute, o sursă valoroasă de vitamina C, surclasează în această privinţă spanacul şi varza. Conţine diverşi agenţi antioxidanţi, favorabili şi în prevenirea bolilor cardiovasculare şi a îmbătrânirii premature.

5 Algele reprezintă „o comoară de vitamine, aminoacizi şi minerale", aşa cum le numesc nutriţioniştii. În categoria acestor nutrienţi se include şi alga AFA (care înseamnă plantă invizibilă în apă), cu efecte rapide asupra circulaţiei, a revigorării organismului obosit.

6 Citricele furnizează organismului nostru cantităţi importante de vitamina C, calciu, potasiu, acid citric, pectină, limonină, substanţe care ţin departe de noi infecţiile, obezitatea, nevralgiile, hipertensiunea, ateroscleroza, favorizând vinde­carea rănilor.

7 Fructele de mare conţin vitamina B6 şi cantităţi apreciabile de zinc, substanţe care ajută organismul să lupte cu infecţiile. În plus, mai conţin o altă sursă naturală - seleniul, care combate îmbătrânirea prematură.

8 Spanacul a devenit proverbial pentru bogatul aport de fier, indispensabil în buna funcţionare a organismului. Gama B-urilor, vitamina C, carotenul, potasiul (478 mg) asigură legumei puternice virtuţi antianemice, fiind, în acelaşi timp, un puternic remineralizant, un excelent tonic al inimii şi protector al pancreasului.

9 Scorţişoara acţionează ca un tonic, combătând anemia şi slăbiciunea fizică. Consumată în timpul epidemiilor de gripă se dovedeşte un fortifiant al organismului în lupta cu febra şi neplăcerile respiratorii. Pentru cei care doresc să slăbească, scorţişoara poate să compenseze, prin aroma ei, zahărul în salatele de fructe.

10 Usturoiul, adversarul hipertensiunii, se foloseşte de secole ca un apreciat condiment. Din punct de vedere nutriţional, el aduce numeroase beneficii în buna funcţionare a inimii şi circulaţiei sanguine, ca antisclerotic şi antireumatic.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

Coxartroza, simptomeCoxartroza, simptome
03.04.2019

Coxartroza este o afecţiune care se caracterizează prin dureri la nivelul şoldului. Este o afecţiune cronică, care apare în urma degra [ ... ]

Sindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modernSindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern
03.04.2019

Sindromul de intestin iritabil este una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern. Statisticile arată că acesta afecteaz [ ... ]

Despre pietre la rinichiDespre pietre la rinichi
02.04.2019

Una dintre cele mai dureroase afectiuni este reprezentata de pietrele la rinichi, care pe atat de deranjanta esti si atat de raspandita pest [ ... ]

Sfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelorSfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelor
02.04.2019

Sfecla roșie ocupă un loc bine meritat pe lista alimentelor permise în orice dietă sănătoasă. Leguma este bogată în substanțe nutr [ ... ]

Cinci exerciții pentru o talie subțireCinci exerciții pentru o talie subțire
01.04.2019

Pentru a ne menține silueta este nevoie de o alimentație echilibrată, însă nu este de ajuns, aceasta ar trebui asociată cu un program  [ ... ]

Sindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor perifericeSindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor periferice
01.04.2019

Sindromul Raynaud reprezintă o afecțiune a arterelor periferice caracterizată prin modificarea succesivă a culorii degetelor mâinii și [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment