Un studiu arată că consumul exagerat de carne roşie creşte de două ori riscul la orbire. De asemenea, cei care consumă carne de vită, carne de miel sau de porc cel puţin de zece ori pe săptămână, şansele de a orbi sunt cu 50 la sută mai mari decât la persoanele care mănâncă carne roşie mai puţin de cinci ori pe săptămână.

Cu toate acestea, consumul de carne de pui protejează împotriva degenerescenţei maculare, sau AMD, care afectează o jumătate de milion de britanici.

Cercetătorii de la Universitatea Melbourne din Australia au efectuat un studiu pe 5600 de persoane timp de 13 ani.

La persoanele voluntare a fost analizat consumul de carne roşie şi cel de carne de pui. Spre sfârşitul studiului au fost efectuate şi teste în ceea ce priveşte vederea.

Deşi consumul excesiv de carne roşie a fost găsit ca un risc, cei care consumau carne de pui cel puţin de trei sau patru ori pe săptămână au avut un risc cu 57 la sută mai mic de a perde vederea în comparaţie cu cei care consumau o dată sau de două ori pe săptămână.

Cercetătorii susţin : «Un nivel înalt de consum de carne roşie ar putea fi un risc pentru AMD. Acesta ar putea fi ca un catalizator pentru persoanele care sunt expuse altor factori de risc.»

Un purtător de cuvânt de la Colegiul Regal de Oftalmologie a declarat : «Dovezile nu sunt încă destul de convingătoare ca să venim cu un sfat pentru populaţie.»

Pentru cele nouă din zece victime care suferă de AMD nu există nici un tratament. Pentru Marea Britanie şi pentru persoanele în vârstă numărul ar putea creşte din cauza celor expuse mai sus. (N.N.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment