Aspartamul a fost descoperit în 1965 și de atunci gama de produse alimentare în care este folosit s-a lărgit continuu. Este prezent în diferiți îndulcitori, gumă de mestecat, cereale, gelatină, băuturi carbogazoase. Actualmente este utilizat în peste 6000 de produse alimentare.
Aspartamul, indulcitor artificial
Aspartamul are conținut caloric, însă datorită faptului că este de 160 - 220 de ori mai puternic decât sucroza, cantități foarte mici sunt necesare pentru îndulcire, astfel încât aportul caloric este practic neglijabil. Doza zilnică recomandată este de 50 mg pentru fiecare kilogram corp.

Este contraindicat persoanelor care suferă de fenilcetonurie.

Aspartamul este un îndulcitor extrem de controversat, existând numeroase articole și opinii asupra pericolelor utilizării sale. Între reacțiile adverse produse de consumul de aspartam, confirmate de studii, au fost durerile de cap, depresia, creșterea poftei de mâncare.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment