Aditivii alimentari sau E-urile sunt substantele care insotesc aproape orice produs aflat in galantarele magazinelor, ele au sau nu valoarea nutritiva sunt folosite la prepararea unor alimente in scopul imbunatatirii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare.

Utilitatea acestor aditivi alimentari este ca ei mentin calitatea si siguranta produselor o perioada mai mare de timp, mentin sau imbunatatesc gustul produselor, asigura controlul aciditatii si a alcalinitatii produselor, mentin consistenta produselor de asemenea mai mentin aroma sau culoarea produselor.

E-urile reprezinta codificarea unor aditivi alimentari, a caror utilizare a fost permisa (din punct de vedere al sigurantei alimentare) in tarile Uniunii Europene si in tarile care au aderat la acest sistem de codificare. La ora actuala sunt peste 20 de tipuri de aditivi alimentari cum ar fi, conservanti, antioxidanti, acidifianti, corectori de aciditate, emulsificatori, gelifianti, stabilizatori, agenti de ingrosare, potentatori de arome, antiaglomeranti, indulcitori, coloranti, agenti de afanare, agenti de glazurare, agenti de intarire, saruri de topire, agenti de incarcare, amidon modificat, gaze propulsare si altii.

Testele stiintifice efectuate periodic asupra acestor aditivi, ridica tot mai multe probleme de la an la an, dovedindu-se unele dintre acestea au totusi un grad de nocivitate mai mare decat cel estimat initial. Tarile Uniunii Europene fac eforturi deosebite pentru rescrierea listelor de aditivi alimentari, scopul fiind siguranta alimentara a consumatorului. Unele E-uri sunt considerate cancerigene, iar altele doar periculoase pentru sanatate. Revista franceza "Villejuif" a publicat recent lista E-urilor considerate cancerigene: E-123, E-131, E-142, E-210, E-211, E-212, E-213, E-214, E-215, E-216, E-217, E-330.

Dintre E-urile periculoase sunt: E-102, numit tartrazina, care este un colorant galben, artificial, care provoaca alergii si este periculos. Se gaseste intr-o gama larga de alimente, de la produse de patiserie pana la bauturi racoritoare si spirtoase. E-120, numit acidul carminic, colorant rosu, natural, de origine animala (se obtine dintr-o specie de insecta), periculos. Se gaseste mai ales in bauturile spirtoase. E-123, numit amarant, colorant rosu artificial, este foarte cancerigen.

Se gaseste in bauturi spirtoase. In SUA a fost interzis. E-124 este un colorant artificial, rosu ponceu, periculos, poate provoca alergii. Se foloseste in bauturi. E-131 este un colorant artificial, albastru, foarte cancerigen. Se foloseste in bauturi spirtoase si prajituri.

E-142, colorant artificial de culoare verde, foarte cancerigen. Se foloseste in bauturi. E-153 este carbunele vegetal, poate provoca tulburari gastrice. E-210, E-211, E-212, E-213, E-214, E215, E-216, E-217 sunt conservanti cancerigeni. Se gasesc intr-o gama extrem de larga de alimente, de la conserve, muraturi, dulceturi, pana la biscuiti. E-220, E-222, E-223, E-224, E-226 sunt conservanti artificiali periculosi. Se gasesc in toate produsele, in vinurile albe si chiar in fructele uscate. E-230 este un conservant artificial. Cu acesta sunt tratate fructele si recent a fost trecut in UE de la aditivi la pesticide si interzis.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment