Iniţial, toate ceaiurile colectate sunt verzi. După ce sunt tratate termic, culoarea se întunecă. Ceaiul, trece prin culorile galben şi roşu (considerate "imperiale"), pierde treptat multe substanţe utile, dobândeşte culoare, gust şi aromă.
despre ceai
În final, în calea de la ceaiul verde la negru, conţinutul de vitamina C scade de 10 ori, reducându-se şi cantitatea de antioxidanţi. Numai asupra conţinutului de cafeină un astfel de proces, practic, nu are nici o influenţă.

Ceaiul negru este util în hipotensiune, datorită faptului că cafeina conţinută în acesta face ca inima să lucreze mai puternic şi slăbiciunea vasculară să treacă, notează sanatatea.com. Deoarece ceaiul creşte tensiunea oculară, este absolut contraindicat la pacienţii cu glaucom.

Din cauza influenţei sale asupra tensiunii, nu se recomandă, de asemenea, în hipertensiunea arterială, aritmie. Se recomandă de a nu face abuz şi în timpul sarcinii.

Ceaiul verde este una dintre cele mai bune surse de antioxidanţi, substanţe care elimină toxinele. Datorită lor, ceaiul verde este util aproape în toate maladiile infecţioase şi profilaxia aterosclerozei şi bolilor oncologice.

Este un produs bogat în vitamine: C, A, B1, B2, B15. Este bogat şi în vitamina P, care contribuie la rezistenţa organismului faţă de bolile infecţioase. Mai conţine iod, fluor, de aceea e recomandat persoanelor ce suferă de boli ale glandei tiroide sau pentru a menţine sănătatea dinţilor.

Nu se recomandă persoanelor hipertonice folosirea mai mult de 3-5 căni de ceai pe zi. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment