O dietă corectă ne ajută să ne protejăm de răceli şi de bacterii. Conform nutriţioniştilor, ceea ce mâcăm ne afectează foarte mult sănătatea.

Se ştie că cei care au o alimentaţie proastă au un sistem imunitar deficitar şi se îmbolnăvesc mai des. Vitaminele şi mineralele sunt esenţiale pentru sistemul imunitar, care este foarte receptiv la carenţe. În ultimii ani, cercetătorii din lumea întreagă au făcut diverse studii pentru a stabili care sunt substanţele care ne protejează cel mai bine sănătatea. S-a ajuns la concluzia că substanţele care ajută la mărirea eficienţei sitemului imunitar sunt vitamina D, zincul, seleniul şi binecunoscuţii acizi graşi Omega 3 şi Omega 6.

Dacă avem un deficit de zinc în dietă, atunci automat avem un sistem imunitar în declin. Dacă deficitul de zinc este corectat, atunci şi sistemul imunitar revine la normal. Zincul duce la creşterea numărului celulelor ce luptă cu infecţiile din corp.

Mai mult, sunt dovezi că zincul încetineşte dezvoltarea celulelor canceroase. Soluţia, pentru ca nivelul de zinc să se menţină la cote normale, nu sunt suplimentele, ci o dietă corectă. Dacă dieta este sănătoasă, atunci nivelul de zinc din corp se va menţine la cote normale.

Zincul se găseşte în carnea roşie, în carnea de curcan, în stridii, în carnea de crabi, în fasole şi în nuci. Un alt mineral, care are rolul de a îmbunătăi performanţele sistemului imunitar, este seleniul. Pe de altă parte, este şi un mineral la care corpul nostru poate dezvolta foarte uşor o carenţă. Cele mai bune surse de seleniu sunt fructele de mare, legumele, orezul brun, usturoiul, anumite tipuri de nuci, ouăle şi carnea de miel.

Un alt nutrient, care nu trebuie să lipsească din alimentaţia noastră, este vitamina D. Se ştie că vitamina D se sintetizează prin expunerea organismului la soare. Dar, în timpul iernii, deficitul de vitamina D este foarte comun.

Astfel, se recomandă ca din alimentaţie să nu lipsească uleiul de peşte, ouăle, margarina şi cerealele de la micul dejun. Aceste alimente sunt surse foarte bune de vitamina D. Efectul vitaminei D asupra sitemului imunitar este de a-l face pe acesta să îşi păstreze echilibrul. Cu alte cuvinte, sub acţiunea vitaminei D, sistemul imunitar alertează organismul atunci când apare un „invadator”, însă are grijă să nu facă rău organismului în timp ce luptă cu corpul străin.

De asemenea, acizii graşi Omega 3 şi Omega 6 sunt folositori imunităţii organismului. Pe lângă faptul că aceşti acizi măresc imunitatea, ei au şi un rol de menţinere a echilibrului, asemenea vitaminei D. Omega 3 ajută la întărirea structurii înconjurătoare a celulelor corpului, inclusiv a celor care fac parte din sistemul imunitar. În principal, cheia către o sănătate de fier este menţinerea echilibrului în organism.

Pentru menţinerea acestui echilibru trebuie să avem o dietă echilibrată din care să nu lipsească fructele şi legumele. Însă, mâncarea de sărbătorii nu conţine tocmai cele mai bune alimente care să protejeze sistemul imunitar.

Nutriţioniştii recomandă ca pe masă să se afle anumite alimente, pe lângă preparatele tradiţionale. Astfel, din alimentaţie nu trebuie să lipsească sucul de grapefruit, uleiul de măsline, ciocolata caldă şi roşiile.

Pe lângă faptul că aceste alimente cresc eficacitatea sistemului imunitar, aduc şi alte beneficii organismului. Sucul de grapefruit previne apariţia cancerului de prostată, uleiul de măsline previne declinul activităţilor cognitive ce apare odată cu înaintarea în vârstă, ciocolata caldă ajută la irigarea mai eficientă a creierului cu sânge, iar roşiile, deşi se găsesc mai greu pe timp de iarnă, diminuează riscul apariţiei problemelor de inimă.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment