Ceapa este un remediu tradiţional uimitor pentru un număr uriaş de afecţiuni - printre care anemia, bronşita şi astmul, infecţiile genito-urinare, artrita şi reumatismul, guta şi îmbătrânirea prematură.
ceapa
Originară din Emisfera Nordică, ceapa se cultivă de multe mii de ani, atât pentru valoarea sa medicinală, cât şi pentru aromă. În Evul Mediu, oamenii atârnau mănunchiuri de ceapă la stâlpul uşii pentru a se proteja de ciumă. Ceapa sălbatică era un medicament tradiţional al băştinaşilor nord-americani, care o întrebuinţau la tratarea răcelilor şi la scoaterea din organism a acului insectelor care îi înţepaseră.

Ceapa apare în sute de reţete medicinale casnice, cea mai delicioasă fiind supa de ceapă (intrată deja în mitologia pariziană) care se consumă după o noapte de petreceri. Medicina tradiţională chinezească recomandă comprese cu ceapă verde pentru tratarea infecţiilor sau ca medicament de ameliorare a congestiei nazale. De asemenea, ceapa este atât un afrodiziac, cât şi un remediu care stimulează creşterea părului.

Ceapa conţine o enzimă denumită alinază, care se eliberează atunci când tăiaţi bulbul. Acţiunea alinazei asupra compuşilor sulfuroşi rezultă în acele substanţe chimice care dau cepelor aroma lor şi vă fac să plângeţi. Ceapa are un conţinut scăzut de calorii, iar ceapa verde este o foarte bună sursă de vitamina C, dar mai conţine şi o cantitate mică de vitaminele B şi minerale.

Ceapa aparţine aceleiaşi familii din care face parte usturoiul, prazul, ceapa verde, arpagicul şi haşma - şi, la fel ca usturoiul, constituie în prezent subiectul unei cercetări medicale extinse. Ştiinţa confirmă astăzi vechea reputaţie de panaceu a cepei, îndeosebi acţiunea sa protectoare asupra sistemului circulator.

Într-un experiment desfăşurat la Royal Victoria Infirmary din Newcastle, eşantioanele de sânge ale voluntarilor care consumaseră la micul dejun doar bacon gras prăjit şi ochiuri, fără ceapă, au arătat o tendinţă crescută de formare a cheagurilor - o stare care poate determina apariţia trombozei coronare fatale. Sângele celor care au consumat ceapă prăjită alături de bacon şi ouă a prezentat o tendinţă redusă de coagulare. Într-un studiu similar desfăşurat în India, consumul alimentelor bogate în grăsimi a dus la creşterea nivelul colesterolului în sânge - iar ceapa l-a redus la loc.

Mai mult, Dr. Victor Gurewitch de la Universitatea Tufts, Massachusetts, a descoperit că o jumătate de ceapă crudă pe zi creşte nivelul lipoproteinelor benefice cu densitate mare (HDL) în sânge cu circa 30%. În alte experimente, ceapa s-a dovedit a fi deosebit de eficientă împotriva astmului, dar şi la scăderea glicemiei.

De asemenea, ceapa este un diuretic eficient, dizolvând şi eliminând ureea, şi fiind, prin urmare, de ajutor în tratarea reumatismului, artritei şi gutei. Valoarea sa tradiţională în tratarea infecţiilor respiratorii se datorează activităţii sale puternic antibacteriene.

Ştiaţi că...
  • Energie / porţie standard - 22kcal;
  • Ceapa este bogată in vitamina C;
  • Reduce colesterolul şi previne apariţia cheagurilor de sânge;
  • Este utilă în caz de bronşită, astm, artrită, gută, probleme respiratorii şi degerături;
  • Se recomandă să se consume crudă, coaptă în coajă sau în reţete tradiţionale, cum ar fi bine cunoscuta supă de ceapă;

Pentru tratarea colicilor la bebeluşi, tăiaţi o ceapă, infuzaţi-o în apă fierbinte câteva minute, lăsaţi-o să se răcească, apoi daţi bebeluşului să bea o linguriţă.

Pentru tratarea degeraturilor, frecaţi zona afectată cu o felie de ceapă crudă.

Pentru a reduce febra, daţi la cuptor o ceapă mare timp de 40 de minute, apoi zdrobiţi-o pentru a extrage sucul, care trebuie amestecat cu o cantitate egală de miere. Luaţi două linguriţe din acest amestec la fiecare două-trei ore.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment