Rosiile
Valoarea de baza - licopenul

Omul mananca, in medie, pe an 40 kg de rosii. Rosiile reprezinta unele din cele mai importante produse de care are nevoie organismul nostru. Culoarea rosie le da substanta - licopen. Acesta este un antioxidant puternic ce are actiune anticancerigena. Oamenii de stiinta au demonstrat ca licopenul este eficace impotriva cancerului de prostata si mamar. Licopenul distruge radicalii liberi din orgarnism si incetineste procesul de imbatranire.
rosii
Rosiile mai contin vitaminele A si C, care ajuta organismului sa suporte mai bine timpul rece. In plus, rosiile contin cantitati substanţiale de potasiu si acid nicotinic.

Produsele acidolactice
Valoarea de baza - culturi vii de bacterii si calciu

Laptele acru, chefirul, reajenka si iaurtul nu numai ca contin mult calciu necesar pentru oase si dinti, dar sunt bogate in culturi de bacteii vii. De exemplu, Lactobacillus bulgaricus din laptele acru sau Sreptococcus thermaophilus din iaurt. Aceste bacterii vii contribuie la formarea microflorei corespunzătoare din intestin, imbunatateste digestia in general. In plus, aceste microorganisme ajuta sistemul imunitar si sunt implicate in normalizarea nivelului de colesterol. De asemeni, produsele acidolactice contin multe proteine si vitamina B12.

Avocado
Valoarea de baza - potasiu si glutation

Acesta are un nivel foarte mare de potasiu si glutation - un antioxidant foarte puternic. In afara de aceste substante vitale, in avocado se mai contine un numar mare de uleiuri folositoare, care sunt implicate reglarea nivelului de colesterol din organism. Acest dar al naturii este foarte util pentru diabetici si hipertonici. El mai contine si vitamina E, inca un antioxidant natural. Cu toate acestea, medicii nu ne recomanda sa exageram cu avocado, deoarece este foarte caloric si in cantitati mari ne poate afecta silueta.

Verdeata
Valoarea de baza - calciu

Produsele lactate nu sunt singura sursa de calciu. Legumele verzi, inclusiv spanacul, varza si anghinarea sunt furnizori excelenti de calciu pentru oase si ajuta la prevenirea osteoporozei. Legumele verzi mai sunt bogate si in vitaminele A, C si fibre.

Somonul
Voloarea de baza - acizi grasi omega-3

Somonul este bogat in omega-3 acizi grasi. Ei sunt implicati in menţinerea si imbunatatirea activitatii sistemului cardiovascular si sanatatii mintale. Acesti acizi au si proprietăţi antiinflamatorii, daca se consuma zilnic. Ei sunt folositi chiar si in tratamentul depresiei. Dupa continutul de proteine echivaleaza cu carnea. In somon se afla mult acid nicotinic, vitamina B12, B6, magneziu si fosfor. (P.O.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment