Un studiu arată că consumul zilnic de vitamina D poate salva de la răceală şi gripă. Această concluzie se bazează pe o evaluare a nivelului de vitamină D şi apariţia infecţiilor respiratorii printre 19000 bărbaţi şi femei, relatează Daily MedNews, preluat de sanatatea.com.

"Studiul nostru a arătat că scăderea nivelului de vitamina D este asociat cu o creştere a riscului de infecţii respiratorii, cum ar fi răcelile şi gripa. De asemenea, persoanele cu boli respiratorii cronice, cum ar fi astmul sau emfizemul - sunt cu mult mai predispuşi la o astfel de relaţie", spune autorul studiului, Aditi Guindi, profesor asistent de chirurgie de la Academia de Medicină Denver.

Vitamina D o putem găsi în conservele de ton, cereale, lapte sau suc, de asemenea, este produsă şi în organism sub influenţa luminii soarelui. În plus, faţă de cunoscutul rol de constructor şi protector al oaselor, s-a depistat că are proprietăţi de protecţie împotriva cancerului de colon şi sclerozei multiple.

Lipsa de vitamină D o au jumătate dintre americanii adulţi şi o treime din copii, ceea ce prezintă un mare risc pentru bolile de inimă şi accident vascular cerebral. Analizând relaţia dintre vitamină şi riscul de boli ale tractului respirator, o echipă de oameni de ştiinţă a analizat datele Expertizei Naţionale de Sănătate şi Nutriţie din anii 1998-1994.

Vârsta participanţilor a variat de la 12 la 38 de ani. Ei au completat chestionare şi au efectuat teste fizice. De asemenea, au fost luate probe de sânge pentru analiza la nivel de ser a 25-hidrovitaminei D.

Analiza a arătat că nivelul de vitamină de mai puţin 10ng/ml creşte riscul de infecţii respiratorii cu 40% comparativ cu cele de peste 30ng/ml. A fost luată în consideraţie vârsta şi stilul de viaţă. Oamenii ce suferă de astm bronşic sunt afectaţi mai tare de deficitul de vitamina D, riscul infecţiilor respiratorii crescând de 5 ori.

Experţii notează faptul că este foarte dificil de a obţine nivelul dorit de vitamină doar din produsele alimentare. "Cele mai bune surse - somonul sau trei căni de lapte pe zi", spun ei, dar nu toţi oamenii se pot hrăni în acest mod, de aceea e necesar mai mult timp la aer liber, expunând pielea la soare. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment