Suplimentele care conţin antioxidanţi ca betacaroten, vitamine C şi E, magneziu pot preveni pierderea auzului, demonstrează testele de laborator pe animale. În primul experiment, animalele au fost protejate de acţiunea de patru ore a unui zgomot de 110 db - un nivel similar cu un concert rock. În cel de-al doilea, vitaminele au oprit afectarea auzului la şoarecii expuşi unui zgomot puternic.

Specialiştii ORL de la Universitatea din Florida, SUA, consideră că un aşa cocktail de vitamine vor fi folosite cu succes pentru protecţia auzului, substanţele folosite fiind nedăunătoare pentru o utilizare pe termen lung şi dovedind deja proprietăţile sale pozitive pentru sănătatea ochilor.

Medicii cred că vitaminele pot fi un instrument eficient de prevenire a pierderii auzului temporar, dar şi a celui permament. Pierderea temporară a auzului de obicei apare după acţiunea unui zgomot puternic (de exemplu, poate apărea atunci când asculţi muzică în player la volum maxim) şi durează câteva ore, chiar şi zile.

Numai în SUA, aproximativ 26 milioane de persoane au încălcări similare la nivelul urechii interne. În prezent, medicii studiază acţiunea vitaminelor în rândul studenţilor, muncitorilor de fabrică şi soldaţilor, care deseori suferă de disfuncţii auditive. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment