Un măr pe zi e foarte benefic pentru sănătate, în timp ce un pahar de suc de mere pe zi creşte riscul de diabet zaharat, afirmă specialiştii.

De exemplu, după cum au descoperit cercetătorii de la Universitatea Harvard (SUA), femeile care utilizau 3 căni de suc de mere în fiecare zi, creşteau riscul de diabet zaharat de tip II cu 15%, notează sanatatea.com. Sucul de portocale, pe care unii îl utilizează dis-de-dimineaţă, e şi mai periculos - în afară de riscul diabetului, creşte riscul de obezitate. Acelaşi lucru se poate spune şi despre sucurile altor fructe, susţin experţii.

După spusele medicilor, cauza unor astfel de efecte este conţinutul ridicat de zahăr şi lipsa fibrelor (şi a celulozei) în sucuri. Nivelul zahărului în sânge pentru cei care întreabuinţează intens sucuri, în mod inevitabil se ridică.

Dacă în locul sucurilor se întrebuinţează fructe în stare proaspătă, probabilitatea de a dezvolta diabet este redusă.

De aceea, specialiştii recomandă folosirea fructelor în starea lor naturală, dar pentru băut - sucuri proaspăt preparate şi apă îmbuteliată. Se spune că fructele trebuie consumate după (sau pănă la) o oră de la masa de bază.

Doar o atitudine corectă a familiei faţă de alimentaţie poate ajuta la prevenirea problemelor de sănătate în viitor. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment