Prunele sunt "super-alimente", spun unii oameni de ştiinţă. Ei au găsit în fructele purpurii o cantitate de fitonutrienţi, ce depăşeşte cantitatea din afine, anunţă DailyMail.

Cercătătărul dr. David Byrne, de la AgriLife Research, a declarat că o prună conţine aproape aceeaşi cantitate de antioxidanţi ca o mână de afine. Antioxidanţii sunt molecule care parcurg organismul în căutarea radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt atomi sau molecule, care găsesc unele boli precum cancerul sau diverse boli de inimă.

Omul de ştiinţă dr. Luis Cisneros, care a participat la cercetare, a declarat: "Pomuşoarele au deja o concurenţă. Oamenii au tendinţa de a mânca doar câteva afine la un moment dat - ca cereale sau poate, ca ingredient într-un amestec cu alte fructe într-o salată. Dar oamenii vor mânca o prună întreagă deodată şi pot beneficia din plin."

Catherine Collins, principalul dietitician la London's St George's Hospital, a salutat cercetarea dată. Ea a spus: "Prunele sunt foarte bune pentru noi şi mai ales că sunt şi ieftine."

"În cazul în care toată lumea ar mânca două sau trei mici prune pe zi ar fi grozav. Prunele sunt, de asemenea puţin bogate în calorii şi grăsimi libere. Cel mai important lucru este de a nu scoate coaja de prune - trebuie sa o mânânci, pentru că aici se conţin mulţi agenţi de culoare şi antioxidanţi."

În unele supermarketuri din Marea Britanie taxele pentru afine sunt de trei ori mai mari faţă de prune.

Echipa Statelor Unite a examinat în întregime conţinutul prunelor, apoi a testat în laborator ansamblul de compuşi găsit în aceste fructe pe celule de cancer de sân. Dr. Byrne şi echipa au observat că fitonutrienţii din prune inhibă cancerul de sân, fără să atingă şi celulele normale de creştere. Savantul a mai spus că e necesar de mai mult studiu.

Dr. Cisneros adaugă că afinele, piersicile şi nectarinele au beneficii similare prunelor.(S.A.V.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment