Date importante
Este o vitamină solubilă în apă (hidrosolubilă). Cea mai mare parte a tiaminei din alimente se pierde prin fierbere. Deficitul acestei vitamine poate provoca una dintre avitaminozele clasice - beri-beri.

Surse alimentare
Bobul, grăunţe şi seminţe, carne (îndeosebi de porc), ficat, drojdie de bere, alune.

Funcţiile în organism
Rolul tiaminei este de a participa, în calitate de coenzimă necesară, în metabolismul proteinelor, grăsimilor şi al carbohidraţilor, la producerea energiei. De asemenea, această vitamină este necesară pentru copierea materialului genetic, care se transmite de la o celulă la alta, în timpul înmulţirii celulelor. În sfârşit, vitamina B1 este necesară pentru transmiterea impulsurilor nervoase.

Interacţiuni
  • Pentru a aduce tiamina în stare activă este nevoie de o cantitate corespunzătoare de magneziu;
  • Întrebuinţarea zahărului, alcoolului şi tutunului secătuieşte rezervele de tiamină.
Mod de administrare
Conform normelor alimentare recomandate, cantitatea minimă necesară de tiamină este 1,0 mg/zi pentru femei, 1,4 mg/zi pentru bărbaţi şi între 0,14-0,2 mg/zi pentru copii.

Conform unui calcul aproximativ, pentru a preîntâmpina deficitul avem nevoie de 0,4-0,5 mg la 1000 de calorii, obţinute din alimentaţie, indiferent de vârstă.

Dar, în timpul tratării stărilor specifice deficitului, medicii care se specializează în tratarea bolilor cu doze mari de vitamine prescriu de la 500 până la 6000 mg zilnic, fără a provoca complicaţii. Cantitatea necesară depinde de caracterul bolii. De exemplu, la bolile însoţite de frisoane, doza creşte din cauza sporirii vitezei metabolismului, care este direct proporţională cu febra.

Simptomele insuficienţei
Pierderea poftei de mâncare, hipotonie intestinală, coordonarea proastă a mişcărilor, depresie emoţională sau mentală, astenie, iritabilitate, slăbirea memoriei, slăbirea muşchilor sau extenuarea, nervozitate, insensibilitate sau arsuri în mâini şi picioare, pragul de sensibilitate redus la durere, gâfâit şi edemul mâinilor şi al picioarelor. Sindromul clasic al insuficienţei se numeşte beri-beri.

Simptomele supradozării
Necunoscute.

Securitatea utilizării
Vitamina se elimină repede; practic nu există riscul intoxicării, dacă este administrată intern. Fiţi totuşi atenţi la alte căi de administrare, întrucât injecţiile de tiamină pot provoca o reacţie alergică mortală.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment