Specialiștii recomandă consumul a 1-2 ouă pe zi. Cu toate acestea, ele nu trebuie consumate în exces. Ouăle sunt utile pentru vedere. Conform cercetărilor, un ou pe zi previne cataracta și degenerarea maculară, principala cauza a orbirii la persoanele în vârstă.

Această caracteristică se datorează conținutului de luteină și zeaxanthin, antioxidanți puternici ce previn apariția afecțiunilor oculare. Cu toate că nu sunt recomandate cardiacilor, din cauza conținutului mare de colesterol, cercetătorii infirmă acest mit.

Ei spun că nu există nici o legătură între consumul de ouă și bolile de inimă. În plus, consumul zilnic de ouă previne apariția cheagurilor de sânge, apariția unui infarct sau a unui atac de cord. Unii cred că ouăle cresc nivelul colesterolului în sânge, însă nu este așa.

Majoritatea medicilor recomandă celor care vor să ducă o viață sănătoasă, să consume 1-2 ouă pe zi. Ele pot preveni apariția cancerului de sân. Alte cercetări arată că riscul de a dezvolta această formă de cancer a scăzut aproape la jumătate în cazul femeilor care mănâncă cel puțin șase ouă pe săptămână.

Ouăle reprezintă o sursă bogată de choline, o substanță utilă organismului ce ajută la funcționarea creierului, sistemului nervos și a sistemului cardiovascular. Un gălbenuș de ou conține în jur de 300 de micrograme de choline. Ouăle mai ajută la menţinerea unui păr sănătos şi a unghiilor frumoase, datorită conținutului de vitamine și minerale.

Pentru o creştere rapidă a părului, mâncaţi ouă cât mai des, mai ales dacă duceţi o lipsă de vitamina B12. Alte vitamine conţinute în ouă: vitamina A (utilă pentru piele), vitamina D (întărește oasele, mărind absorbția calciului), vitamina E (protejează celulele împotriva oxidării). Mai conţin fier (util pentru înmulțirea celulelor roșii), calciu (bun pentru dinți si oase), iod (pentru funcționarea bună a tiroidei), zinc, seleniu.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment