Renunti la paine daca tii cura?
Specialistii spun ca nu. Este suficient sa reduci cantitatea la 100 g pe zi, adica sa nu mananci mai mult de 2 felii la o masa.

Si este de preferat sa alegi painea cu cereale. Si sa nu o asociezi cu unt, sosuri, branzeturi cu continut mare de grasimi.

De altfel, medicii au demonstrat ca o reducere severa a cantitatii sau excluderea totala a painii din alimentatie (indiferent daca renuntarea la paine este o "cerinta" a unei cure de slabire sau nu) poate duce la o hipoglicemie accentuata, o hipoinsulinemie mai pronuntata si chiar la modificari ale cetoacidozei (cresterea aciditatii stomacale).

Ce recomanda nutritionistii?

Nutritionistii estimeaza ca poti manca linistita 150 - 250 g de paine pe zi, pentru a-ti asigura o buna parte din necesarul de glucide. Aceasta cantitate nu te impiedica sa consumi in plus orez, cartofi fierti, paste (dar nu impreuna cu paine).

Copiii si adolescentii, fiind in perioada de crestere, au nevoie de un plus de energie, care le poate fi furnizat usor de paine. Astfel, copiii cu varsta intre 2 - 6 ani trebuie sa manance 60 - 90 g de paine pe zi (o jumatate de bagheta), in timp ce portia zilnica a copiilor de 7 - 12 ani se ridica la 100 - 130 g.

Mult mai recent, nutritionistii americani au demonstrat si ca femeile insarcinate, care nu consuma paine la cel putin la una din trei mese principale si macar la una din cele doua gustari luate pe zi, prezinta un risc cu 30% mai mare de a naste inainte de termen.

Este intotdeauna de preferat ca, in cursul unor diete, decat sa micsorezi drastic cantitatea de paine din alimentatie, mai bine sa eviti ceaiul negru, cafeaua, nicotina, alcoolul si bauturile foarte reci caci ele sensibilizeaza stomacul si pot produce iritatii ale mucoasei gastrice.

Alcatuieste-ti meniul pe baza alimentelor simple si sanatoase, usor digerabile. De exemplu, un cartof copt este mult mai usor de digerat decat trei sau patru felii de paine.

De cate ori este posibil, evita sa prepari alimentele pe care le asociezi cu felia de paine. Ca sa reduci riscul de "stres metabolic" al organismului, diminueaza cantitatea de alimente bogate in fibre (fasole boabe, fasole alba, mazare, linte, smochine, cereale, orez, fructe uscate) caci ele pot fi iritante si pot produce balonari.

Incearca sa reduci consumul de sare si de bauturi carbogazoase, renunta sau macar redu fumatul, caci toate acestea blocheaza secretiile digestive. Fa cate o pauza dupa fiecare masa.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment