O alimentaţie echilibrată, ce asigura viaţa sănătoasa, trebuie sa includă toate substanţele necesare unei bune funcţionări a organismului, în proporţiile si combinaţiile cerute de către indivizi şi de condiţiile de viaţă respective: proteine, grăsimi, hidraţi de carbon, fibre şi apă, căci: „mâncăm ca să trăim şi nu trăim ca să mîncăm" spunem şi noi citându-l pe Socrate. Veţi fi miraţi poate să aflaţi că acestea sunt necesare, dar nu şi suficiente.

Vitaminele sunt substanţele de care organismul are nevoie pentru a asigura diverse funcţii: contribuie la fabricarea enzimelor necesare digestiei, absorbţiei şi metabolismului şi controlează regenerarea celulară, precum şi menţinerea într-o stare bună a organelor. Ele sunt produse chimice organice pe care nu le găsim decăt în organismele vii, vegetale sau animale, dar care pot fi sintetizate în laborator.

In mod normal, un regim echilibrat trebuie să furnizeze toate vitaminele şi elementele nutritive necesare, dar în diverse situaţii, cum ar fi cele legate de stările patologice, stres sau în cazul unei cure de slăbire, există carenţe care trebuie compensate prin administrarea de vitamine şi minerale sintetizate în laborator, deşi acestea sunt de calitate inferioară celor naturale.

In era tehnologiei de înaltă performanţă, a utilizării pe scară largă a E-urilor şi a organismelor modificate genetic, folosite în industria alimentară, numai prin informare continuă şi de calitate vom putea să ne asigurăm singuri un adevărat standard ridicat de viaţă şi poate vom reuşi chiar să depăşim limitele fiziologice ale speranţei de viaţă.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment