Experţii bat alarma, deoarece nivelurile ridicate de sare, nu doar formează setea, acestea pot duce la tensiune arterială ridicată, un element-cheie care contribuie la infarct miocardic şi accident vascular cerebral, transmite cotidianul The Sun, preluat de sanatatea.com.

Reduceţi nivelul de sare şi astfel văţi scădea în greutate cu 1kg pe săptămână. Profesorul Graham MacGregor, expert în maladii cardiovasculare, explică faptul că sarea ucide prin creşterea retenţiei de lichide.

Aceasta creşte cantitatea de sânge pompată de inimă, ducând la creşterea tensiunii arteriale. Acesta este motivul pentru a reduce sarea.

Se estimează că, dacă toţi ar limita consumul sării la 6 grame pe zi, s-ar salva 14,200 de vieţi în fiecare an. Dar Dr. MacGregor spune că este o estimare prea mică şi că numărul real este mult mai mare.

Profesorul avertizează: "Sare este o otravă cronică. Păstrarea consumului de sare la o limită recomandată e obligatorie, dacă vrem să reducem numărul de oameni care mor în fiecare an de infarct miocardic şi accident vascular cerebral." Dar acestea nu sunt unicele afecţiuni ce pot apărea la consumul excesiv de sare.

Mai multe studii, inclusiv cel de săptămâna trecută, au găsit o legătură între consumul de sare şi cancerul la stomac. Cercetătorii mai spun că aportul de sare ridicat duce la apariţia astmului. Un alt studiu finlandez, de asemenea, a găsit o legătură puternică între consumul de sare şi obezitate.

S-a constatat că setea crescută a condus la consumul mai mare a băuturilor dulci.

În anul 2000, consumul mediu de sare a constituit 9,5g pe zi, în ultimul an fiind de 8,6g. (S.A.V.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment