Roşiile sunt unele dintre cele mai importante legume de recoltă din lume, producţia mondială numărând zeci de milioane de tone în fiecare an.
Rosiile, bogate in vitaminele C si E si betacaroten
Din păcate, cerinţele comerciale tot mai mari, metodele de producţie foarte sofisticate şi ingineria genetică aduc reale deservicii acestui fruct minunat. Din punct de vedere botanic, roşiile sunt fructe, nu legume.

Roşia provine dintr-un spaţiu ce cuprinde coasta de Vest a Americii de Sud, din Ecuador până în Peru şi Chile. Chiar şi în munţii înalţi, varietăţile sălbatice abundă de roşii cherry, precursoarele tuturor soiurilor moderne. Prima cultură a apărut probabil în Mexic, roşiile fiind introduse apoi în Europa de spanioli, în sec. XVI, după care au ajuns rapid în sudul Europei.

Ca membre ale familiei Solanaceae (care cuprinde şi umbra nopţii, specie otrăvitoare), roşiile au fost tratate iniţial cu precauţie, însă foarte curând şi-au dobândit locul binemeritat de alimente delicioase şi hrănitoare.

Roşiile sunt extrem de bogate în antioxidanţi, mai ales carotenoide ca betacarotenul şi licopenul, dar şi în vitaminele C şi E, deci sunt bune în protejarea sistemului cardiovascular şi împotriva anumitor forme de cancer. De asemenea, au un conţinut foarte redus de sodiu şi sunt bogate în potasiu, deci ajută la scăderea tensiunii arteriale şi împiedică reţinerea de fluide.

O roşie coaptă conţine peste 200 de compuşi volatili, care îi dau aroma sa bine cunoscută. Roşiile la conservă pierd câţiva dintre nutrienţii lor şi au un adaos de sare. Dacă doriţi să cumpăraţi suc de roşii sau bulion, alegeţi reţete cu mai puţină sare.

Ştiaţi că...
  • Energie / porţie standard - 14kcal;
  • Sunt bogate în vitaminele C şi E şi betacaroten;
  • Sunt bune în prevenirea cancerului, în tratarea bolilor pielii şi fertilităţii;
  • Trebuie consumate proaspete şi coapte, în piure, suc sau chiar la conservă;
  • Roşiile pot agrava durerile şi disconfortul cauzate de artrita reumatoidă;
  • Anumite persoane pot manifesta reacţii alergice la roşii;
  • Roşiile verzi pot provoca migrene persoanelor care sunt predispuse la această boală.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment