Soarele stimuleaza imunitatea, sinteza vitaminei D in organism, atit de importanta pentru cresterea copiilor, asigura un bun tonus psihic, dar expunerea necontrolata poate avea urmari neplacute, uneori grave.

Copiii sint mai sensibili decit adultii la actiunea soarelui, pentru ca isi regleaza mai incet temperatura corpului, transpira mai putin si produc o cantitate mai mare de caldura in cursul activitatilor fizice. De asemenea, ei au o mai mare suprafata corporala, corelat cu greutatea, decit adultul.

Copiii sint absorbiti in totalitate de  activitatea lor, fie ea joc sau sport, fara sa realizeze simptomele neplacute ale temperaturii ambientale mari, fara sa-si intrerupa activitatea ca sa se odihneasca sau sa se adaposteasca intr-un loc racoros si sa bea cantitati suficiente de lichide.

Copiii obezi, cei cu afectiuni cronice (boli cardiace, astm bronsic, diabet, epilepsie etc.) sau cu afectiuni febrile intercurente sint de asemenea mai expusi efectelor nocive ale temperaturilor ridicate ale mediului.

Copilul trebuie supravegheat indeaproape, iar semnele de supraincalzire si deshidratare trebuie recunoscute cit mai rapid, pentru a se lua masurile necesare. La inceput, copilul este transpirat, usor febril, prezentind greata, varsaturi, diaree, dureri de cap, oboseala, slabiciune musculara, senzatie de lesin.

Apoi starea lui se agraveaza, transpiratia dispare, pielea este uscata si fierbinte, pulsul si frecventa respiratorie cresc, durerile de cap se accentueaza, temperatura  corporala creste, copilul este agitat, confuz sau, din contra, letargic, hiporeactiv. In final apar convulsii si coma.

Masurile care trebuie luate sint simple, dar trebuie instituite rapid. Copilul trebuie dus intr-un loc racoros, daca e posibil cu aer conditionat, si dezbracat de excesul de haine. Un dus caldut sau infasurarea corpului in prosoape umede si racorirea cu un ventilator sint binevenite.

In acest timp, copilul trebuie si hidratat, de preferat cu apa, eventual ceai sau sucuri naturale, evitindu-se bauturile dulci carbogazoase.

Pentru a profita din plin si in siguranta de zilele de vara alaturi de copilul nostru trebuie sa ii limitam activitatile fizice in aer liber intre orele 10 si 16, sa nu il lasam in spatii inchise, supraincalzite si prost ventilate.

Timpul petrecut afara trebuie crescut treptat, pentru a se adapta la noile conditii atmosferice. Copilul trebuie imbracat in haine usoare, de culoare deschisa, din materiale naturale, cu o sapca sau palariuta, ochelari de soare. Daca este la plaja se impune o crema de protectie solara speciala pentru copii. El trebuie hidratat cu apa la intervale regulate si chiar stropit pe fata si corp din cind in cind.

Atunci cind febra si celelalte simptome nu se amelioreaza dupa aplicare primelor masuri sau daca micutul este letargic si nu poate bea lichide, daca apar convulsii  sau pierderea cunostintei, copilul trebuie dus de urgenta la spital, iar pina la venirea ambulantei trebuie continuate masurile precedente de scadere a temperaturii corpului si, in plus, plasarea unor pungi de gheata axilar si inghinal (dar nu direct pe piele).

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment