Persoanele care mănâncă alimente bogate în carbohidraţi sunt mai predispuse la apariţia cataractei, se arată într-un studiu efectuat la Spitalul Westmead din New South Wales.

Indexul glicemic se referă la cât de repede un aliment poate să crească nivelul zahărului din sânge. Alimentele cu index glicemic mare sunt pâinea albă sau cartofii, în timp ce alimentele cu index glicemic mic sunt iaurtul, cerealele bogate în fibre sau soia.

Cercetătorii au examinat legătura dintre alimentaţie şi cataractă la 933 de persoane, cu o vârstă minimă de 49 de ani. Voluntarii au fost urmăriţi timp 10 ani. După ce au fost excluşi alţi factori care ar putea duce la apariţia cataractei (vârstă, sex, diabet) s-a stabilit că cei care au consumat alimente cu un index glicemic mic erau cu 19% mai predispuşi la cataractă.

Pe de altă parte, cei care aveau alimentaţia cea mai bogată în alimente cu index glicemic mare erau cu 77% mai predispuşi la cataractă. Studiile vor continua pentru a se stabili care sunt cauzele acestei legături.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment