Zaharul contine 100% glucide, din care se formeaza glucoza si fructoza. El se digereaza usor si are o valoare energetica înalta, însa este lipsit de vitamine si poate provoca tulburari dispeptice, dezechilibrarea alimentara.

Se întrebuinteaza la prepararea diverselor bauturi si preparate culinare. Surplusul de zahar provoaca formarea acizilor grasi în cantitati mari, a colesterolului si acumularea apei în organism. Zaharul se limiteaza în ateroscleroza, bolile alergice, stari dupa gastrectomie, în dischinezia biliara de tip hi-potonic. El se exclude în diabetul zaharat, obezitate. Produsele zaharoase de caramela favorizeaza aparitia cariilor dentare. Având în vedere actiunea negativa a zaharului se recomanda restrângerea consumului lui la maximum 7-10% din valoarea calorica a ratiei alimentare zilnice.

Mierea naturala contine glucoza, fructoza, zaharoza, vitamine, substante minerale, aromatice, coloranti, acizi organici, are actiune antimicrobiana slab pronuntata. Mierea consumata cu 1,5-2 ore pâna la masa inhiba secretia gastrica; cu 15-20 minute pâna la masa - excita secretia gastrica. Ea stimuleaza peristaltismul intestinal si actioneaza laxativ. Mierea de tei are actiune sudorifica. Zilnic se pot consuma 100-110 g de miere fiind distribuite în câteva prize.

Fructoza - monozaharid de 2 ori mai dulce ca sorbitolul si cu 90% mai dulce ca zaharul, se asimileaza mai lent ca glucoza în intestin si se utilizeaza fara prezenta insulinei. Fructoza se depune în ficat sub forma de glicogen. Sunt bogate în fructoza fructele dulci, zaharul (compus din glucoza si fructoza), mierea de albine (39%).

Sorbitolul este de 2 ori mai putin dulce ca zaharul, nu deregleaza nivelul glucozei în sânge si se elimina cu urina nefiind modificata, are actiune colagoga, laxativa.

Xilitolul este la fel de dulce ca zaharul, se dizolva bine în apa. 1 g de substanta degaja 4 kcal/g. Xilitolul sporeste continutul de glucoza în sânge de 2-2,5 ori mai putin fata de consumarea glucozei. Xilitolul preîntâmpina infiltratia lipidica în ficat si are actiune anticetogena, colagoga, laxativa. Se recomanda un consum zilnic de 0,5 g la 1 kg masa corporala. Xilitolul administrat seara, provoaca nicturie.

Zaharina - produs dobândit din petrol, este de 500 ori mai dulce ca zaharul, nu se utilizeaza de organism si se elimina cu urina nefiind modificata. Consumul ei în bucatele preparate si bauturi nu trebuie sa fie mai mare de 0,015%. Fiind consumata în cantitati mari, poate irita tubul gastrointestinal si rinichii, este interzisa femeilor gravide si celor ce alapteaza. Dupa unele date de literatura, zaharina consumata în cantitati mari, timp îndelungat poate provoca aparitia unor boli cancerigene. La fierbere zaharina capata gust amar, de aceea se recomanda a o adauga în bucatele gata. Ea are actiune diuretica.

Ciocolata se obtine din boabele de cacao, zahar si alti componenti. Contine 50-60% glucide, 35-40% grasimi, 5-7% proteine, potasiu, acid oxalic, teobromina, are valoare energetica înalta (100 g formeaza 540 kcal). Teobromina stimuleaza activitatea sistemelor nervos si cardiovascular.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment