Peştele este o sursă importantă de proteine şi acizi Omega 3, responsabili cu sănătatea inimii. Codul, păstrăvul, bibanul sau plătica au cea mai sănătoasă carne.  În dieta persoanelor sănătoase, peştele ocupă un loc important. Japonezii, de exemplu, consumă mari cantităţi de peşte şi de aceea numărul bolnavilor de diabet şi obezitate este mult mai redus decât la americani.

Dieta acestora din urmă conţine multe grăsimi saturate provenite din unt, carne, lactate cu procent mare de grăsime. Aceste alimente de bază sunt considerate principalii factori răspunzători de creşterea colesterolului.  Putem alege peştele gras (somon, ton proaspăt sau conservă, sardine), considerat o sursă ideală de proteine şi bogat în vitamine din complexul B. În ciuda numelui, peştii graşi nu conţin foarte multe grăsimi saturate.

Denumirea se datorează faptului că, la greutatea lor, grăsimea contribuie cu un procent de 5 la sută. Aceşti peşti sunt valoroşi datorită conţinutului de acizi graşi Omega 3 care asigură buna funcţionare a celulelor din organismul nostru.

Persoanele supraponderale şi hipertensivii pot alege tonul proaspăt, a cărui carne are o textură cărnoasă. Specialiştii ne recomandă ca, săptămânal, să nu mâncăm mai mult de 300 g de peşte de mare, de tipul peşte – sabie, rechin, care se hrănesc cu diverse tipuri de peşti absorbind în organismul lor un surplus de mercur. Sardinele din conservă sunt o foarte bună sursă de calciu.

Peştele care are carnea albă - de tipul: plătică, biban, cod, somn, păstrăv sau calcan - este foarte slab în grăsimi, în schimb sunt valoroşi pentru aportul de vitamine: A, D, E, şi complexul B. Nutriţioniştii ne recomandă să nu gătim peştele la cuptorul cu microunde, pentru că în acest fel se distruge o bună parte din valoarea nutriţională.

Pentru a elimina gustul mai fad, datorat conţinutului scăzut de grăsime, peştele alb se prepară înăbuşit cu multe condimente şi ulei de măsline, la cuptor. Dacă se prepară sub formă de şniţel, prin prăjire pierde o bună parte din vitamine. Se poate asezona cu pilaf din legume sau orez, cu adaos de cimbru, rozmarin , usturoi, morcovi, pătrunjel şi lămâie.

Preparatele în aspic sunt savuroase şi sănătoase. La peştele conservat se strecoară grăsimea şi se clăteşte peştele cu apă caldă, după care se poate adăuga ulei de măsline. Peştele afumat se asezonează cu măsline, porumb dulce, varză, ridichi (tăiate cubuleţe). Se adaugă oţet de mere şi ulei de măsline. Pentru a ne menţine în formă trebuie să mâncăm peşte de cel puţin două ori pe săptămână.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment