Pentru a începe cât mai bine, avem nevoie de un mic dejun complet. Omiterea micului dejun diminuează considerabil concentrarea atenţiei. Produse ca băuturile calde, tartinele sau cereale, lactatele sau fructele, ne oferă energie după o noapte bună de somn. Înainte de un examen se recomandă de a consuma un fruct bogat în vitamina C (spre exemplu kiwi) şi un produs lactat, care reprezintă o sursă de vitamina B.

Exemplu de un mic dejun perfect:
Un bol cu musli cu lapte,
+ o portocală sau un fruct de sezon
sau o cafea, un ceai cu lapte sau ciocolată caldă
+ tartine cu unt şi gem
+ un pahar cu suc natural 100%
+ un iaurt

Un dejun şi o cină echilibrată pentru o digestie mai uşoară
Atenţie la mâncărurile prea grele care îngreunează digestia, căci acestea ar putea perturba somnul. Ar trebui să mâncăm de toate fără exces şi să limităm alimentele şi sosurile grase (mezelurile, fripturile, maioneza).

Să avem grijă şi de gustări
Exemplu de gustare:
O felie de pâine cu caşcaval sau o portocală sau un pahar cu lapte aromatizat.
Câte ceva despre cafea

Cafeina creşte nivelul de concentrare, deci nu există motive de a nu consuma 2-3 ceşti pe zi (cu atât mai mult dacă noaptea înaintea examenului a fost lungă). Pentru a avea cu adevărat o băutură energizantă, am putea adăugă puţin lapte, bogat în proteine şi puţin zahăr. De altfel, un expresso servit după micul dejun va ajuta la reducerea somnolenţei cauzată de digestie. (N.N.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment