Indicatii pentru administrare: diverse boli fara modificari la nivelul organelor digestive si când nu e necesara o dieta speciala.

Scopul prescrierii: asigurarea unei alimentatii variate în conditii de stationar.

Caracteristica generala: dieta variata, prevazuta pentru persoanele care nu îndeplinesc un lucru fizic; continutul vitaminelor e marit; se exclud produsele greu asimilabile, cele picante.

Valoarea energetica: 3010 kcal.

Componenta chimica: 100 g proteine (50-60% animale), 90 g lipide (20-25% vegetale), 450 g glucide, 8-10 g clorura de sodiu, 2 1 lichid liber.

Prelucrarea culinara: fara restrictii.

Regimul alimentar: Se servesc 4-5 mese pe zi.

Indicatii privind folosirea alimentelor si bucatelor:
Se recomanda pâine de grâu si de secara, alte tipuri de fainoase, de asemenea bors cu sfecla, cu varza, supe de legume, de crupe, supe de carne, de peste, de ciuperci si legume, supe de lapte.

Se întrebuinteaza bucate din carne si peste, crenvursti, salamuri fierte, precum si lapte si produse lactate consumate simplu sau în bucate. Ouale se folosesc fierte sau în bucate. Se indica bucate din crupe, paste fainoase, leguminoase, legume si fructe în stare proaspata, dupa prelucrarea termica. Dintre condimente se folosesc mararul, patrunjelul.

Dieta include sucuri de fructe, de legume, ceai de macese, bautura de tarâte, ceai, cafea, cacao. Din grasimi se foloseste untul, uleiul vegetal; limitat - margarina. Se exclud varietatile grase de carne, carnea de rata, de gâsca, grasimea de vita, untura de porc, seul de oaie, mustarul, piperul.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment