Plin de substanţe nutritive, proteine şi importanţi antioxidanţi, oul e un aliment nutritiv, gustos, ieftin şi fără prea multe grăsimi. E printre puţinele alimente considerate a fi proteină completă. Iată câteva motive pentru a mânca zilnic cel puţin un ou.

Conţine proteine. Oul conţine toţi cei nouă aminoacizi importanţi pe care organismul îi obţine doar din alimentaţie şi de care are nevoie pentru a produce proteine. Aportul de proteine pe care oul îl aduce în organism e necesar pentru sănătatea muşchilor, organelor, părului şi pielii.
E esenţial pentru funcţionarea creierului.

Colina nutriţională e un alt nutrient care se găseşte în ouă. Aceasta e esenţială fătului în perioada intrauterină deoarece contribuie la formarea neuronilor şi a centrilor memoriei, la dezvoltarea şi funcţionarea creierului copiilor.

Important pentru sănătatea ochilor. Luteina din ouă e mai rapid absorbită de organism şi ajută la prevenirea degenerescenţei maculare, a cataractei şi orbirii şi îmbunătăţeşte vederea pe timp de noapte. Sursă de seleniu, oul acţionează ca antioxidant şi protejează celulele de acţiunea radicalilor liberi.

Conţine nutrienţi benefici pentru sănătate. Vitamina D şi calciul au grijă ca oasele să fie sănătoase şi puternice, fierul are rolul de a transporta oxigenul la celule şi asigură producerea de globule roşii, vitamina E este un antioxidant care protejează împotriva cancerului, iar iodina e un compus care reglează hormonii tiroidieni.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment