Medicii nutriţionişti au ajuns la concluzia că multe dintre alimentele pe care le consumăm în fiecare zi sunt produse, care ar trebui să stea la baza unei alimentaţii sănătoase.

Printre acestea se numără fasolea, afinele, broccoli, ovăzul, portocalele, dovleacul, somonul, soia, spanacul, ceaiul (verde sau negru), roşiile, carnea de curcan, nucile şi iaurtul. Consumate zilnic, aceste alimente pot preveni apariţia în organism a modificărilor ce determină producerea hipertensiunii arteriale, diabetului, bolii Alzheimer şi a unor tipuri de cancer.

Știați că nucile îmbunătăţesc nivelul colesterolului din organism? Studiile arată că mâncând câte un pumn de alune de cinci ori pe săptămână putem scădea cu circa 15 - 50% riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.

Este clar că consumul exagerat de nuci poate avea şi efecte nedorite, în sensul că un pumn de nuci uscate, prăjite şi nesărate conţine tocmai 150 de calorii. Afinele sunt si ele alimente utile. Aceste fructe conțin un șir de componente nutritive: vitamina C, acid folic, fibre, carotenoide şi multe altele, cele mai multe dintre acestea fiind în coaja afinefor.

Dacă e vorba de produse alimentare utile, un lucru important este culoarea. Aceasta înseamnă că alimentele de culoare albastru-închis, violet, roşu, verde sau portocaliu conţin nutrienţi folositori pentru sănătate, nutrienţi care protejează organismul împotriva bolilor de inimă şi a cancerului şi care îmbunătăţesc echilibrul mental, memoria şi alte procese cognitive.

Pentru a da culoare mâncării, adăugaţi migdale, fructe de pădure, roşii şi decoraţi sandvişurile cu felii de ardei şi frunze de spanac. Ca gustare serviţi o pungă de alune sau de carote, mâncaţi broccoli crud, roşii sau ardei gras, iar pentru a vă reface nivelul de energie de-a lungul zilei, mâncaţi cât mai multe fructe şi batoane de cereale.

Dieta alimentară poate fi îmbunătăţită cu produse din soia, precum tofu, laptele de soia, fructe de soia ori soia verde. Nu toată lumea este convinsă de beneficiile pe care soia le aduce sănătăţii, însă faptul că acest aliment reduce în mod semnificativ nivelul colesterolului ar trebui să fie un argument destul de convingător.

Un studiu efectuat în SUA demonstrează faptul că o alimentație pe bază de fibre din soia, proteine din ovăz şi orz, migdale şi margarină vegetală reduce nivelul colesterolului la fel de mult ca şi medicamentele tradiţionale prescrise pentru această problemă.

Ovăzul și fasolea reprezintă surse extraordinare de fibre. Fibrele sunt importante pentru sănătate deoarece menţin scăzut nivelul colesterolului şi al glicemiei. În plus, ajută digestia.

Testele efectuate pe fibrele incluse în alimentaţie - inclusiv cele din fructe, legume, orz, faină de ovăz, tărâţe de ovăz - au demonstrat capacitatea acestora de a reduce nivelul colesterolului din sânge.

Alimentele bogate în fibre se digeră mai încet, ca urmare, nu are loc creșterea nivelului de glicemie aşa cum o fac pâinea, cartofii sau dulciurile. Consumați cereale cu conţinut ridicat de fibre, fructe, legume şi sucuri naturale şi nu evitaţi fasolea.

Iaurtul şi alte produse lactate menţin oasele puternice şi reduc riscurile de fractură pe măsură ce înaintăm în vârstă. Calciul ajută şi la menţinerea sănătăţii dinţilor şi a inimii. Studiile arată că femeile care asimilează cel puţin 1 000 miligrame de calciu pe zi sau consumă produse lactate cu conţinut scăzut de grăsime reuşesc să slăbească mai mult decât celelalte. Consumaţi lapte degresat, iaurt şi brânzeturi cu conţinut scăzut de grăsime pentru a evita grăsimile saturate.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment