Marea Britanie – Cercetătorii de la Universitatea din Nottingham au constatat că lipsa vitaminelor A şi C poate fi asociată cu un risc mai înalt de astmă.

Cercetătorii au analizat patruzeci de studii realizate din 1980 până în 2007 pe acest subiect, notează sanatatea.com. Când o persoană consuma mai puţin de 182 mg de vitamina A pe zi, sau o pătrime din doza zilnică recomandată, riscul de a face astmă era mult mai înalt. Acesta creşte cu 12 % în cazul lipsei de vitamina C.

Specialiştii susţin : „În ansamblu, descoperirele noastre începând cu revizuirea sistematică şi meta-analizei indică că micile aporturi de vitamina C, şi într-o anumită măsură în vitamina A, sunt invariabil asociate cu un risc de a face astmă.”

Conform unuia dintre autori, Dr Jo Leonardi-Bee, această asociaţie au putea fi cauzată de antioxidanţii pe care îi găsim în vitamine.

Studii suplimentare ar trebui să fie făcute pentru a aprofunda şi demonstra o posibilă relaţie de cauzalitate directă între vitamine şi astmă.

Un regim alimentar echilibrat, conform oamenilor de ştiinţă, constă în utilizarea zilnică a dozelor de vitamine A şi C.  Vitamina C se găseşte în toate fructele şi legume, vitamina A în brânză, ouă, lapte sau iaurturi. (N.N.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment