Adolescenţii care mănâncă peşte cel puţin o dată pe săptămână arată abilităţi congnitive mai mari la 18 ani, comparativ cu cei care folosesc peşte mai rar. Rezultatele se bazează pe un studiu efectuat pe 4000 de tineri.

S-a dovedit că consumat o dată pe săptămână, peştele este capabil să ridice cu 6% abilităţile verbale, vizuale şi cele de coordonare, notează sanatatea.com. Utilizarea frecventă a peştelui cresc abilităţile cu 11% şi mai mult.

Cercetătorii suedezi au comparat rezultatele cu testele a 3972 de tineri, care au făcut serviciul militar. "Am găsit o legătură clară între frecvenţa utilizării peştelui şi nivelul de inteligenţă" - spune profesorul Kiy Toren.

Studiul a arătat că:
- 58% din adolescenţi au consumat peşte o dată pe săptămână, alţi 20% şi mai puţin;
- consumând peşte mai des decât o dată pe săptămână, nivelul de inteligenţă creşte cu 12%;
- la utilizarea frecventă a peştelui, capacităţile verbale cresc cu 9%;
- capacităţile vizuale şi de coordonare au crescut cu 11% şi respectiv cu 7%, în funcţie de frecvenţa consumului de peşte;

"Multe studii arată că peştele ajută la dezvoltarea creierului la copii, atunci când femeile însărcinate îl folosesc", - afirmă profesorul Toren. Cu toate acestea, mecanismul nu este înţeles până la capăt. Există o teorie că acizii graşi polisaturaţi au efecte benefice asupra creierului.

"Peştele conţine acizi graşi Omega-3 şi Omega-6, care, după cum se ştie, se acumulează în creier în timpul dezvoltării fetale. Alte teorii invocă faptul că ele au proprietăţi benefice asupra ţesuturilor şi un rol de eliminare a citokinelor - substanţe care afectează sistemul imunitar", mai spune autorul.

Pentru a determina care sunt beneficiile peştelui, oamenii de ştiinţă au exclus alţi factori, cum ar fi etnia, dezvoltarea socială şi venitul familiei. Peştele a avut un impact pozitiv chiar şi asupra copiilor care nu au pirmit o educaţie corespunzătoare. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment