Unii oameni au predispoziţia maladivă de a reacţiona într-un mod specific la polenul plantelor, buruieni sau copaci, animale, plante şi chiar la alimentele pe care le consumă.

O asemenea alergie poate apărea sub formă de afecţiuni ale pielii (urticarie. edem sau erupţie), nasului sau sinusului paranazal (secreţii nazale. lacrimi, guturai), tractului gastrointestinal (spasm, diaree sau constipaţie), sistemului scheleto-muscular (dureri în articulaţii şi reducerea flexibilităţii) sau capului (dureri de cap, depresie, excitaţie, somnolenţă, insomnie sau irascibilitate).

Manifestările pot fi diferite, însă cauza este una şi aceeaşi: starea aceasta vă este provocată de anumiţi componenţi alimentari. Unii alergeni alimentari sunt evidenţi: aţi mâncat căpşune şi v-aţi acoperit de erupţii.

În acest caz cauza este clară. Însă deseori este necesar un interval mare de timp pentru descoperirea cauzei alergiei, fiindcă multe dintre produsele pe care le utilizăm conţin un număr mare de ingrediente, fiecare dintre ele putând provoca sindromul alergic. Excludeţi cauza care provoacă dereglarea adresându-vă medicului alergolog, care vă poate face testele necesare şi poate reduce numărul alimentelor susceptibile de a vă cauza reacţia alergică.

Pentru a depista alimentele nocive pentru dumneavoastră este nevoie de verificări sistematice: cel puţin pentru trei-patru săptămâni trebuie exclus din alimentaţie produsul suspectat şi toate alimentele care îl conţin. Pe parcursul acestei perioade simptomele alergiei trebuie să dispară. Dacă nu, înseamnă că produsul suspectat este inofensiv pentru dumneavoastră.

În cazul în care reacţia alergică a dispărut, trebuie să faceţi o verificare: consumaţi o cantitate suficient de mare din acest produs şi vedeţi dacă simptomele reapar. În acest mod aţi depistat, cel puţin, una dintre cauzele alergiei dumneavoastră.

Dar întrucât există un număr enorm de variante posibile, trebuie să continuaţi testarea reacţiei organismului la diferite produse, până când veţi reuşi să eliminaţi toţi factorii alergici.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment