Cercetătorii australieni spun că persoanele care consumă prea multă carne - 10 sau mai multe porţii pe săptămână cresc riscul de orbire de 2 ori la vârsta înaintată, scrie The Telegraph.

Potrivit experţilor, o mare cantitate de carne - de porc, de vită, de berbec - contribuie la deteriorarea retinei şi degenerescenţă maculară, care în cele din urmă, duce la orbire.

Reducerea consumului de carne ajută la prevenirea bolii. Cercetătorii de la Universitatea Melbourne au analizat starea de sănătate a circa 7miii de persoane cu vârste cuprinse între 58 şi 69 de ani, notează sanatatea.com. S-a constatat că boala este legată de preferinţele pacienţilor în produsele alimentare.

Astfel, la cei care au mâncat 10 sau mai multe porţii săptămânale de carne (de exemplu, friptură de vită, carne de berbec, pârjoale), a fost observată afectarea retinei aproape de două ori, faţă de cei care consumau 5 porţii pe săptămână.

Dar utilizarea cărnii de găină invers, reduse riscul de orbire. Spre bucuria iubitorilor cărnii de găină, cei care consumau în medie 3-5 porţii pe săptămână, sufereau de afectarea ochilor aproape de două ori mai puţin faţă de cei care mâncau carne de găină într-o cantitate de 1-2 porţii. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment