Acestea trebuie spalate si gatite. Alimentele gatite trebuie mancate imediat - nu trebuie sa astepte. Daca mancarea a fost pastrata pentru mai tarziu, reancalzirea trebuie facuta la o temperatura suficient de mare pentru a patrunde mancarea in profunzime.

* Prin gatitul complet microbii sunt distrusi. Alimentele trebuie sa fie patrunse - mai ales carnea - (de vita, de porc si de pasare).

* Microbii se dezvolta foarte repede in mancarea calda. Mancarea trebuie consumata imediat dupa ce a fost gatita, ca microbii sa nu aiba timp sa se dezvolte si sa produca imbolnaviri. - daca mancarea trebuie pastrata mai mult de 5 ore, ea trebuie tinuta fie fierbinte (la peste 60 grade C), fie la rece (sub 10 grade C); - daca se pastreaza mancarea gatita, ea trebuie reancalzita complet, pana in profunzime, inainte de a fi consumata; - alimentele crude, in special carnea de pasare, contin microbi.

* Mancarea gatita se poate contamina si prin cel mai mic contact cu alimentele crude. De aceea mancarea gatita si alimentele crude trebuie tinute intotdeauna separat. Cutitele, tocatorul si suprafetele pe care se pregateste mancarea trebuie bine curatate dupa ce se pregatesc alimentele crude;

- laptele pasteurizat sau fiert proaspat este mai sigur decat laptele muls de la vaca. - daca este posibil, mancarea pentru copii trebuie pregatita proaspat si nu trebuie pastrata de la o masa la alta;

- carpele pentru spalat vasele si carpele de bucatarie trebuie schimbate in fiecare zi, daca este posibil: Ele trebuie sa fie fierte inainte de a fi folosite din nou.
Yandex