Produsele alimentare monotone şi fără gust pot provoca tulburări mintale şi chiar şoc nervos, cred cercetătorii israelieni. Oamenii de ştiinţă au efectuat un studiu, care a constatat că orice aliment lipsit de gust reduce dispoziţia, îi face pe oameni apatici şi în cel mai bun caz produce o stare de oboseală.
Dieta strictă, în care se folosesc produse fără gust, ar putea duce la o cădere nervoasă, notează sanatatea.com. Potrivit experţiilor, persoanele care au deja depresie, mai puţin pozitiv percep alimentaţia monotonă. Pentru oamenii cu o aşa stare, astfel de alimente pot produce chiar repulsie.
Ca urmare, pacienţii mănâncă automat şi nu ţin cont de cantitatea de hrană care este înghiţită. De aceea, încep să crească în greutate.
Într-o stare de depresie, 30% din persoanele cu o masă corporală normală au tendinţa să acumuleze kilograme în plus. Victimele unei astfel de depresii sunt femeile, care mai frecvent decât bărbaţii folosesc diferite tipuri de dietă.
Ca rezultat, creierul este lipsit de nutrienţi şi trimite semnale de alarmă şi de încordare întregului corp. Omul începe se se simtă nefericit, nemulţumit şi iritabil.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că în cazul în care o lungă perioadă de timp se foloseşte acelaşi regim alimentar, are loc o tulburare a metabolismului şi acumularea de corpi cetonici, care influenţează negativ creierul. (X.S.)