Antioxidanţii din ciocolata neagră sunt secretul care îi permite acesteia să lupte împotriva cancerului, împotriva bolilor de inimă, împotriva degradării dinţilor şi chiar poate îndrepta organismul spre o dietă sănătoasă.

Aceştia sunt motivul care a îndemnat atâţia cercetători să deruleze studii care să releve avantajele consumului de ciocolată. Printre primii care au confirmat caracteristicile terapeutice ale ciocolatei au fost cei de la Institutului Naţional de Sănătate Publică din Olanda. Ei au descoperit că ciocolata conţine antioxidanţii numiţi fenoli şi catecină. În urma studiilor s-a descoperit că ambii sunt foarte eficienţi în prevenirea bolilor de inimă şi a cancerului.

Cercetătorii au descoperit că ciocolata conţine de patru ori mai multă catecină decât ceaiul. În plus, alte studii au arătat că ciocolata, în special planta de cacao din care se face ciocolata, are proprietatea de a suprima capacitatea organismului de a produce colesterolul rău, care afectează  inima. Un studiu diferit a relevat un alt beneficiu adus de ciocolată. Conform cercetătorilor de la Universitatea Cologne din Germania, consumul de ciocolată neagră poate scădea tensiunea arterială. Timp de două săptămâni, cercetătorii le-au dat unor voluntari să mănânce 100 de grame de ciocolată pe zi.

100 de grame de ciocolată pe zi scad tensiunea arterială
După acest timp, cei şase bărbaţi şi cele şapte femei aveau tensiunea arterială mai scăzută cu cinci puncte pentru scala sistolică şi cu două puncte pentru scala diastolică. În paralel, un alt grup de voluntari a trebuit să mănânce ciocolată albă. Aceştia nu au înregistrat nici o schimbare la nivelul tensiunii. O altă echipă de cercetători ne spune că drumul către un zâmbet sănătos constă în spălarea dinţilor între mese, în folosirea aţei dentare şi în consumul cât mai mare de ciocolată.

În urma studiului, efectuat la Universitatea din Tulane, s-a ajuns la concluzia că un extract de cacao ce se găseşte şi în ciocolată este o alternativă mai sănătosă şi la fel de eficientă ca fluorul din pasta de dinţi. Cercetările au arătat că acest extract de cacao este chiar mai eficient împotriva cariilor decât pasta de dinţi. Extractul sintetizat de cercetători este o pulbere cristalină de culoare albă. Această pulbere întăreşte smalţul dinţilor şi previne apariţia cariilor. Din păcate, extractul este testat momentan doar pe animale şi va ieşi pe piaţă în câţiva ani. Însă, unul dintre beneficiile majore pe care ciocolata ni-l dă, este prevenirea cancerului.

Cercetătorii de la Universitatea Harvard din Marea Britanie s-au deplasat până în Panama, unde au studiat obiceiurile indienilor de pe coastă. Triburile din această zonă au obiceiul străvechi de a bea cinci căni de ciocolată caldă pe zi.

Cercetătorii au ajuns la uluitoarea concluzie conform căreia, populaţia din această zonă este cu 630% mai protejată în faţa cancerului decât restul oamenilor de pe glob.

Ciocolata cu multe grăsimi anulează efectul antioxidanţilor
Toate aceste beneficii pe care ciocolată le oferă omului au fost „ştiute” de corp înainte ca studiile să le aducă la iveală. Se pare că oamenii au în intestine o bacterie care îi face să poftească la ciocolată. Este adevărat că unii oameni au coloniile bacteriene de acest tip mai dezvoltate decât alţii, dar astfel se demonstrează cum organismul uman şi-a dat seama că ciocolata face bine.

Descoperirea acestor colonii revine unui mic studiu efectuat de una dintre cele mai mari firme producătoare de ciocolată de pe glob. 22 de voluntari au donat sânge şi urină pe care s-au efectuat analize. Rezultatele au arătat că toţi aveau această bacterie în corp. Însă, 11 dintre ei aveau o cantitate mai mare şi, în consecinţă, erau mai pofticioşi la acest aliment.

Deşi acest aliment face mult bine organismului, nu trebuie uitat că ciocolata, în forma în care ea este comercializată, conţine mult zahăr şi grăsimi saturate pentru a o face mai gustoasă. Dacă aceste ingrediente auxiliare se găsesc în proporţii foarte mari, ele anulează efectul benefic al antioxidanţilor, iar ciocolata devine nefolositoare.

Pentru a avea totuşi, parte de plusurile oferite de acest aliment, este bine să se consume produse cu o masă de cacao de minim 70% şi dacă se poate, să nu conţină îndulcitori artificiali. Însă, forma care oferă protecţia maximă împotriva acestor afecţiuni este cea pură, proaspăt culeasă.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment